Premierul Ludovic Orban a prezentatat luni, în cadrul ședinței de conducere a PNL lista miniștrilor cu care va merge în fața Parlamentului spre a fi aprobată. Alături de lista cu viitorii ministri a fost depus și programul de guvernare. Ludovic Orban a făcut câteva declarații în acest sens.
Luni, premierul desemnat a anunțat că va veni cu aceiași miniștri din vechiul său cabinet. Şi programul de guvernare va fi asemănător cu cel vechi. Conducerea PNL a arobat în unanimitate lista neschimbată a miniștrilor și programul de guvernare ajustat pe baza cărora Ludovic Orban va cere din nou votul de încredere al Parlamentului. Planul liberarilor rpmâne, în continuare cel de a se axa pe alegerile anticipate, prin care Parlamentul României va fi dizolvat.
„Este un termen de 60 de zile în constituție potrivit căuia guvernul depunde programul de guvernare. Strategia de tergiversare care se pare că vor să o pună în practică cei de la PSD îi va face și mai antipatizati de populația României și mai devreme sau mai târziu ar trebuie să realizeze că nu pot să boicoteze acest lucru. De astlfel ne gândim și la soluții cu privire la contracararea unui posibil boicot venit din partea PSD.
Vom continua discutuiile pentru a ajunge la o înțelegere privind anticipatele. Am anunațat care este obiectivul nostru fundamental, este acela de a declanșa alegerile anticipate, de a susține democratizarea, modernizarea României, care sunt incluse în programul de guvernare. Obiectivul nostru nu poate fi realizat decât dacă puterea va fi mutată”, a declarat Ludoic Orban, după ședința din cadrul formațiunii liberale.
Ce este inclus în noul program de guvernare
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat că au fost scoase o parte dintre angajamentele asumate şi deja realizate de vechiul Guvern şi au fost adăugate noi măsuri pe termen scurt. Noul program de guvernare cu care vine acum din nou Ludovic Orban, spre a fi aprobat de Parlamentul României, prevede finalizarea proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților și constituirea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Justiției pentru modificarea Codurilor Penale, scrie Digi24.
Raluca Turcan – viceprim-ministru
Florin Cîţu – ministrul Finanţelor Publice
Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne
Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe
Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei
Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naţionale
Virgil Popescu – ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
Lucian Bode – ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Ion Ştefan – ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene
Victor Costache – ministrul Sănătăţii
Monica Anisie – ministrul Educaţiei şi Cercetării
Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii
Ionuţ Stroe – ministrul Tineretului şi Sportului
Violeta Alexandru – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale