Noul Cod Rutier 2020. Tableta poate fi folosită la volan. Cât e amenda pentru telefon

Raluca Juncu / 02.07.2020, 17:01
Noul Cod Rutier 2020. Tableta poate fi folosită la volan. Cât e amenda pentru telefon

Apar noi schimbări la nivelul Codului Rutier. Deși un din prevederile noului regulament impus în toamna anului trecut prevedea amendarea conducătorilor auto care sunt prinși că folosesc telefonul mobil la volan, de această dată, o nouă regulă spune că poți folosi tableta la volanul mașinii.

Regulă contradictorie din Noul Cod Rutier 2020

Ultimele modificări legislative aduse Codului Rutier includ posibilitatea ca șoferii să poată să folosească tableta, atunci când se află la volanul unui autoturism, notează Digi24. Decizia vine în contradicție cu faptul că telefonul mobil, un dispozitiv de dimensiuni mult mai reduse, nu mai poate fi utilizat de șoferi, atunci când conduc.

Noul Cod Rutier: Amendă între 500 și 1.600 de lei pentru vorbitul la telefon. Foto: unsplash.com

Potrivit actului normativ publicat în Monitorul Oficial, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepția celor prevazute cu dispozitive de tip „mâini libere”, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevazută în clasa I de sancțiuni. Amenda pornește de la 500 de lei și poate ajunge chiar până la 1.160 de lei.

„Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor,constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile”, se arăta într-un anunț al Poliției Române.

Decizia de a folosi tableta a stârnit mai multe reacții negative din partea specialiștilor care susțin că nu se mai are în vedere, de fapt, siguranța cetățenilor în trafic.

O altă modificare adusă în Noul Cod Cod Rutier prevede circulația autobuzelor pe șinele de tramvai, din Capitală, o măsură anunțată în această săptămână și de Primarul General al Municipiului București, pentru anumite tronsoane de circulație a vehiculelor STB.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI