Noul an școlar pe module. Cum se va calcula media anuală

Emanuela Pană 02.09.2022, 12:59
Noul an școlar pe module. Cum se va calcula media anuală

Noul an școlar pe module, cum se va calcula media anuală. Anul școlar 2022-2023 vine cu numeroase schimbări atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Media generală anuală reprezintă una dintre acestea. Astfel, începând din această toamnă, media generală anuală, una cu două zecimale, ca și până acum, se va rotunji în funcție de cea de-a treia zecimală, potrivit secretarului de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion.

Noul an școlar pe module. Cum se va calcula media anuală

Anul școlar 2022-2023 începe săptămâna viitoare, fiind pentru prima dată în istoria recentă a școlii românești când debutul este atât de devreme. Luni, 5 septembrie, elevii din România se întorc în bănci, cu reguli noi și schimbări importante în educație.

Semestrele au fost înlocuite cu cinci module de învățare care vor alterna cu cinci vacanțe, tezele nu vor mai fi obligatorii, iar media va fi una singură și se va încheia la finalul anului școlar (în loc de două semestriale, așa cum a fost până acum).

Cea mai importantă schimbare din structura anului școlar constă în faptul că se renunță la semestre și trimestre și se introduce oficial noțiunea de module. Vorbim despre un sistem cu cinci module de învățare și cinci vacanțe. În ceea ce privește vacanțele, spre deosebire de anii trecuți, cand doar preșcolarii și elevii din clasele primare intrau în vacanța de toamnă, începând din acest an toți elevii se vor bucura de ea. O nouă vacanță este cea din luna februarie, stabilită de fiecare inspectorat școlar.

„Vom avea cinci module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face. (…) Se merge pe vacanțele din octombrie și februarie, vor fi structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE“, declarau surse pentru edupedu.ro.

Structura anului școlar 2022-2023

Structura noului an școlar a fost stabilită prin Ordinul 3.505 din 31 martie 2022, emis de MEC și publicat în Monitorul Oficial pe 4 aprilie 2022. Astfel, elevii se întorc oficial în bănci pe data de 5 septembrie 2022, mai devreme decât în anii trecuți. Structura noului an școlar arată astfel:

  • Modulul 1: 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022;
  • Modulul 2: 31 octombrie 2022 – 22 decembrie 2022;
  • Modulul 3: 9 ianuarie 2023 – 3, 10 sau 17 februarie 2023;
  • Modulul 4: 13, 20, 27 februarie 2023 – 7 aprilie 2023;
  • Modulul 5: 24 aprilie 2023 – 16 iunie 2023.

Modulele vor fi alternate cu 5 vacanțe, astfel:

  • Prima vacanță, de toamnă, pentru toți elevii: 24-30 octombrie;
  • A doua vacanță, de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023;
  • A treia vacanță, de o săptămână, în perioada 6-26 februarie 2023: poate fi acordată în a doua săptămână, în a treia săptămână sau în a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar;
  • A patra vacanță: 8 aprilie – 23 aprilie;
  • Vacanța de vară: 17 iunie – 4 septembrie.

Cum se calculează mediile anuale ale elevilor în noul an școlar, împărțit pe module?

Printre schimbările importante în educație se numără și modalitatea de calculare a mediei anuale generale. Aceasta va fi una cu două zecimale, ca până acum, dar se va rotunji în funcție de a treia zecimală, potrivit informațiilor oferite de secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, pentru sursa citată.

Acesta a lămurit, cu exemple concrete, cum se va calcula media de la finalul acestui an școlar, atât pentru fiecare disciplină în parte, cât și pentru media generală. În formula de calcul a mediei generale a fost introdusă recent sintagma „prin rotunjire“. Media anuală generală este calculată în conformitate cu articolul 109, alineatul 4 din Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2022.

„Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare“, se arată în actul normativ.

De menționat că până acum în ROFUIP nu era prevăzută această rotunjire, ba dimpotrivă. Scria explicit că se calculează „fără rotunjire“.

O singură medie la fiecare disciplină

Având în vedere că noul an școlar va fi structurat pe module, denumirea de „semestre“ fiind eliminată, mediile disciplinelor se vor încheia la final de an, în iunie 2023, prin media aritmetică a notelor obținute pe parcursul perioadelor de învățare.

Noul an scolar pe module
Cum vor fi notati elevii in anul scolar 2022-2023

Un elev trebuie să aibă minimum N+3 note la o materie, ceea ce înseamnă că profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la materia respectivă, la clasă.

„De exemplu, un elev care are 3 ore de matematică pe săptămână va avea măcar 6 note (sau mai mult, la alegerea profesorului) pe tot anul, pe care le poate obține în timpul celor 5 module de învățare. Tot ca exemplu, dacă adunăm cele 6 note și obținem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărțirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjește la 10“, a explicat secretarul de stat, Sorin Ion.

„La fel se procedează la restul de medii școlare pentru fiecare disciplină (la Limba și literatura română, Limba Engleză, Fizică, Geografie, Istorie, Purtare etc.)“, a mai precizat oficialul.

Iată ce prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), publicat în Monitorul Oficial în luna iulie, la articolul 109, alineatul 1:

„La fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului“.

Cum se calculează media anuală generală?

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Educației, media generală pentru noul an școlar, 2022-2023, prevăzută în Regulamentul de Organizare al școlilor ROFUIP 2022, la articolul 109, alineatul 4, va fi calculată astfel:

„Media are două zecimale, ca până acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00, așa cum s-a înțeles din câteva titluri din presă“, a afirmat Sorin Ion.

„Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuție a treia zecimală. Două zecimale înseamnă că nu facem prin trunchiere, pentru că trunchiere înseamnă că, de la a două zecimală, restul le tai.

Rotunjirea înseamnă că, așa cum spuneam, dacă ai media 9,458 va fi media 9,46. Profesorii care întreabă… am convingerea că o să avem timp să îi învățăm, pentru că noi la anul în iunie încheiem aceste medii. (…) Aproximarea este prin adaos sau prin lipsă în funcție de a treia zecimală“, a completat oficialul.

Schimbări pentru elevi și profesori

Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) prevede cel puțin zece modificări de la 1 septembrie 2022. Dintre acestea, cele mai importante sunt următoarele:

  • elevii nu vor mai putea fi exmatriculați;
  • profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină;
  • părinții nu pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor.

„Structura anului școlar este deja cunoscută, este deja publicată în Monitorul Oficial, iar modificarea esențială, care a fost deja agreată este aceea că se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale. Va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea o mult mai mare autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul anului școlar“, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...