Nouă schemă de vize anunțată de Marea Britanie pentru românii care au absolvit universități de top. Care sunt condițiile

Beatrice Dumitru 30.05.2022, 15:41
Nouă schemă de vize anunțată de Marea Britanie pentru românii care au absolvit universități de top. Care sunt condițiile

Studenții românii care au terminat studiile la cele mai bune universități din lume vor putea să lucreze în Marea Britanie. Astfel, absolvenții vor putea aplica pentru a veni în această țară în cadrul unei noi scheme de vize, dar pentru a fi eligibili, absolveții trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Iată care sunt acestea.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul

Guvernul britanic spune că această măsură îi va atrage pe cei „mai străluciți și mai buni” în profesia lor, după terminarea studiilor. Schema va fi disponibilă pentru absolvenții celor mai bune universități din afara Marii Britanii care au absolvit în ultimii cinci ani, informează BBC.

Absolvenții vor fi eligibili indiferent de locul în care s-au născut și nu vor avea nevoie de o ofertă de muncă pentru a aplica. Solicitanților li se va acorda o viză de muncă cu durata de doi ani dacă dețin o diplomă de licență sau master și trei ani dacă dețin un doctorat. Apoi, dacă îndeplinesc anumite cerințe, ei vor putea trece la alte vize de muncă pe termen lung.

Nouă schemă de vize anunțată de Marea Britanie pentru românii care au absolvit universități de top. Care sunt condițiile
Marea Britanie vrea să atragă cei mai buni absolvenți din lume.

Pentru a fi eligibilă, o persoană trebuie să fi urmat o universitate aflată în primele 50 dintre cel puțin două dintre clasamentele universitare mondiale Times Higher Education, Quacquarelli Symonds World University Rankings sau The Academic Ranking of World Universities, în anul în care a absolvit. De asemenea, solicitantul trebuie să vorbească limba engleză cel puțin la nivelul intermediar B1, definit ca având „fluența de a comunica fără efort cu vorbitorii nativi”.

Universitățile eligibile

Lista universităților eligibile din 2021, publicată online de guvern, a prezentat 20 de universități din SUA, inclusiv Harvard, Yale și MIT. Pe listă se mai află alte 17 instituții eligibile, inclusiv Universitatea din Hong Kong, Universitatea din Melbourne și Universitatea de Științe și Litere din Paris. Unii academicieni și-au exprimat dezamăgirea că nicio universitate din Asia de Sud, America Latină sau Africa nu a fost inclusă pe listă.

Viza va costa 715 lire sterline plus taxa suplimentară de sănătate pentru imigrare, iar absolvenții își vor putea aduce familiile, dar trebuie să aibă și fonduri de întreținere de cel puțin 1.270 de lire sterline.

Traseul înseamnă că Regatul Unit va crește ca un centru internațional de vârf pentru inovare, creativitate și antreprenoriat. Ne dorim ca afacerile de mâine să fie construite aici astăzi, motiv pentru care fac apel la studenți să profite de această oportunitate incredibilă de a-și crea cariera aici”, a declarat ministrul de Finanțe Rishi Sunak.

Schema urmează modificări pentru a permite studenților internaționali care studiază în prezent în Marea Britanie să rămână și să lucreze până la doi ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...