Noua Mazda CX-50 va fi disponibilă din ianuarie 2022. Dar doar pentru clienții din SUA

Bogdan Bârliga 17.11.2021, 11:05
Noua Mazda CX-50 va fi disponibilă din ianuarie 2022. Dar doar pentru clienții din SUA

Mazda a prezentat noul model Mazda CX-50 conceput exclusiv pentru piața nord-americană. SUV-ul va fi primul autoturism construit la noua fabrică Mazda Toyota Manufacturing (MTM) din Alabama.

Deși Mazda CX-50 va fi vândută doar în SUA acest nou model deschide drumul pentru cele două SUV-uri mai mari care vor fi lansate în Europa în următorii doi ani.

Colaborare cu Toyota

Mazda Toyota Manufacturing este un joint venture între cei doi producători de automobile, cu o capacitate anuală de 300.000 de vehicule.

MTM a fost conceput ca parte a unei colaborări mai ample între Mazda și Toyota, care include dezvoltarea comună a tehnologiei pentru vehicule electrice, mașini conectate și sisteme avansate de siguranță.

La uzina din Alabama fiecare producător va construi câte 150.000 de unități și prima Mazda CX-50 va ieși de pe linia de fabricație în luna ianuarie a anului viitor.

Noua Mazda CX-50

Noul model folosește platforma pe care sunt construite și modelele Mazda3 și Mazda CX-30, iar în privința dimensiunilor este poziționat peste Mazda CX-5.

Noua Mazda CX-50 va fi disponinbilă din ianuarie 2022. Dar doar pentru clienții din SUA

Noul CX-50 va dispune inițial de un motor pe benzină Skyactiv-G 2.5 și apoi va fi oferit cu un sistem electrificat. Propulsorul pe benzină de 2,5 litri cu patru cilindri  poate fi aspirat sau turbo. Acesta va fi cuplat  cu o cutie automată cu șașe rapoarte.

Noua Mazda CX-50 va fi disponinbilă din ianuarie 2022. Dar doar pentru clienții din SUA

Mazda CX-50 va dispune de cel mai nou sistem de tracțiune integrală denumit i-Activ AWD și combinat cu sistemul Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) va oferi mai multe moduri de condus pentru diferite condiții.

Noua Mazda CX-50 va fi disponinbilă din ianuarie 2022. Dar doar pentru clienții din SUA

Linia de design exprimă robustețe și pune în evidență caracteristicile de rulare pe teren accidentat. O premieră la Mazda constă în oferirea unei trape panoramice, iar interiorul are o ambiață premium cu o consolă centrală dominată de un ecran generos pentru sistemul de infotainment.

Viitoarele modele Mazda pentru Europa

Așa cum spuneam noua Mazda CX-50 deschide drumul pentru pentru cele două SUV-uri cu dimensiui mai mari care vor fi lansate pe piața europeană în următorii doi ani.

Noile modele Mazda CX-60 și Mazda CX-80 vor marca introducerea în Europa a propulsoarelor hybride plug-in pe benzină. Va fi oferit și un motor Skyactiv-X în linie cu șase cilindri cu aprindere prin compresie de nouă generație și un Skyactiv-D diesel cu sisteme mild hybrid de 48 V.

Mazda CX-60 va oferi cu o configurare obișnuită a scaunelor, iar Mazda CX-80 va dispune de o caroserie capabilă să integreze trei rânduri de scaune și să ofere șapte locuri.

Planurile Mazda pentru Europa includ și lansarea unei noi versiuni a modelului electric MX-30, care va utiliza motorul rotativ dezvoltat de compania asiatică cu rol de range-extender.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...