Noua formulă de calcul pentru pensii, dezvăluită de Marius Budăi. Cum poți afla ce pensie vei avea în 2022

Cătălina Burghelea 08.12.2021, 11:43
Noua formulă de calcul pentru pensii, dezvăluită de Marius Budăi. Cum poți afla ce pensie vei avea în 2022

A fost dezvăluită noua formulă de calcul pentru pensiile din 2022. Ministrul Muncii, Marius Budăi, îi învață pe toți românii cum să calculeze corect cu cât vă creşte pensia de la 1 ianuarie 2022. Politicianul a explicat cum poate fiecare pensionar să afle ce bani va încasa lunar, odată ce punctul de pensie va creşte cu 10%.

Cum se calculează corect pensia

Din ianuarie 2022 va fi o nouă formulă de calcul a pensiilor, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit oficialului, această schimbare vine ca urmare a punctului de pensie care va creşte cu 10%.

Ministrul PSD-ist a dezvăluit, la un post celebru de televiziune, cum pot pensionarii români să își calculeze singuri ce majorare vor primi de la 1 ianuarie 2022 la pensie, odată ce punctul de pensie va creşte cu 10%.

„Se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulţeşte cu valoarea nouă a punctului de pensie şi se află noul cuantum al pensiilor”, a explicat Marius Budăi la Antena 3.

Ministrul Muncii a dezvăluit noua formulă de calcul a pensiilor

Marius Budăi a precizat că pensia minimă și indemnizațiile sociale se vor majora cu 200 de lei, de la 800 la 1.000 de lei. Mai mult, începând cu 1 ianuarie 2022, punctul de pensie va crește de la 1.442 de lei la de 1.586 de lei. În funcție de noul punct de pensie, se va calcula cuantumul pensiei, a punctat ministrul Muncii în direct, la TV.

În cazul în care, după acest calcul, noul cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei, atunci se va completa automat, astfel încât niciun român nu va mai avea pensia sub 1.000 de lei, dă asigurări oficialul român.

Marius Budai spune ca PSD a majorat pensiile cu 60%

Toți pensionarii trebuie să știe asta

Pentru ceilalți pensionari ai României, se va calcula numărul de puncte de pensie, iar acesta se va înmulți cu valoarea nouă a punctului de pensie (1.586 de lei). Astfel, se va afla noul cuantum al pensiei.

„Avem două etape în creşterea pensiilor: începem cu creşterea pensiei minime, cu indemnizaţiile sociale şi acestea se majorează de la 800 de lei la 1.000 de lei.

Toţi cetăţenii care au între 800 şi 1.000 de lei şi 1.000 de lei pensia li se aplică noua valoare a punctului de pensie. Adică, de la 1.442 de lei la valoarea de 1.586 de lei.

Se calculează noul cuantum. Dacă acel nou cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei se completează, deci, nu va mai fi niciun cetăţean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei.

Pentru ceilalţi se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulţeşte cu valoarea nouă a punctului de pensie de 1.586 de lei şi se află noul cuantum al pensiilor, asta începând cu 1 ianuarie 2022.

Noi deja avem actul normativ pregătit, îl ducem la avizare şi apoi îl aprobăm”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi,

În ce județe din țară sunt pensii mai mari de 2000 de RON

București şi Hunedoara sunt singurele două judeţe din România unde pensiile medii depăşesc suma de 2000 de lei, ceea ce înseamnă că sunt cu 20% mai mari decât media naţională. La popul opus se află Botoşani, Giurgiu şi Vrancea, unde valoarea pensiilor nu depăşeşte 1.300 de lei.

Marcel Ciolacu spune că vor fi bani pentru majorările promise

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a mărturisit duminică, la Antena 3, că pensiile românilor urmează să crească cu 10%, de la 1 ianuarie 2022, iar creșteri salariale vor fi posibile în sectorul sanitar și în învățământ. Președintele social-democraților a dat asigurări că sumele necesare majorărilor vor fi găsite, mai ales că se discută tot mai mult despre introducerea taxei de solidaritate pentru companiile cu cifră mare de afaceri.

„Vom găsi soluții, veți vedea în bugetul de stat. Important este cum îți echilibrezi veniturile. Avem cele mai mici venituri din PIB din toată Europa”, a anunțat Ciolacu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...