Noua față a stațiunii Mamaia. Schimbări uriașe până la deschiderea sezonului estival. Din păcate, micii afaceriști au fost puși la pământ

Elena Avramescu 03.03.2021, 17:28
Noua față a stațiunii Mamaia. Schimbări uriașe până la deschiderea sezonului estival. Din păcate, micii afaceriști au fost puși la pământ

Noua față a stațiunii Mamaia. Dupa parcări, autoritățile de la malul mării anunța că și stațiunea Mamaia va avea un nou regulament de funcționare, iar micile magazine în care se comercializa salam, branză, carne si ouă sau produse de patiserie și cofetarie, vor dispărea. Asta spre disperarea proprietarilor care spun că o astfel de decizie lasă pe drumuri aproape 1000 de oameni și falimentează sute de afaceri. Noul regulament ar urma să intre in vigoare din acest sezon estival.

Noua față a stațiunii Mamaia

Vestea că micile magazine în care se comercializau tot felul de produse alimentare și din care turiștii își cumpărau alimente, iar mai apoi își preparau mâncarea iîn camerele de hotel, a pus pe jar micii afaceriști. Reuniți sub umbrela Asociației Mamaia Dobrogea, comercianții din statiune cer urgent primarului o întalnire și evident îi solicită să revină asupra acestei decizii, care în opinia lor le încalcă toate drepturile. Concret, aceștia spun că hotărârea de guvern pe care o invocă primăria nu mai este de actualitate, între timp țara noastră devenind membru al Uniunii Europene.

Municipalitatea nu ne prelungește autorizațiile și, din punct de vedere al problemelor care ni le creează, este un adevărat dezastru. Comercianții au plătit chirii pe 2021, alții au marfa cumpărată în depozit, iar neprelungirea ne pune în situația de a nu mai putea funcționa. Această situație o raporteaza la un HG din 2001 care nu a fost pusă în plicare pentru că nu făceam parte din Uniunea Europeană, iar acum încalcă dreptul la comerț, la muncă. Ceea ce face municipalitatea încalcă depturile cetățenești și comerciale, a declarat Marian Câciu, președintele Asociației Mamaia Dobrogea.

Noi suferim o pierdere continuă de cand cu Covidul. Noi am ținut angajații, eu, spre exemplu, am 54 de angajați plus încă 10 adiacentți. Susținem salariile, imprumutând bani de la bănci facând credite. Nu cred că este normal ca în acest moment de pandemie să ni se aducă la cunoștință, cu 3 luni inainte de sezon, că ni se interzic drepturile constituționale. Articolele 44, 45 si 155 din Constituție. Nu putem estima pierderile dar vă spunem ca ne pierdem obiectul de activitate, lăsăm pe drumrui oameni care au familii, a spus Aristotel Cazacu, proprietar de magazin.

Noua fata a statiunii Mamaia
Faleza Mamaia

De partea cealaltă, primarul municipiului Constanța sustine că aceste magazine fac concurență neloială restaurantelor. Iar turismul în stațiunea Mamaia ar trebui să să se desfășoare în mod civilizat, ceea ce nu se mai intâmplă de mulți ani încoace.

Eu cred că încă mai avem turism în Mamaia, deşi sunt unii sceptici care spun că Mamaia nu mai este staţiune. Turismul estival trebuie să se desfăşoare civilizat. Turismul în Mamaia s-a manelizat. Acolo trebuie să opereze cei care au hoteluri şi restaurante, în condiţii civilizate şi cu respectarea legii, a spus Vergil Chițac, primarul Constanței.

Iar lucrurile s-ar putea schimba chiar de anul acesta. Primarul a anunțat că statiunea Mamaia va avea un nou regulament de funcționare. A fost deja constituit un Comandament Litoral 2021, în care sunt implicate toate instituţiile din oraş și care va elabora acest regulament, astfel încât el să poată intra în vigoare odată cu începerea noului sezon estival.

Noua fata a statiunii Mamaia

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...