Noua Casă 2023 – programul de la stat devenit inutil, peste noapte: de ce nu te ajută să-ți iei un apartament, o casă

Gabriel Peneș 18.01.2023, 10:43
Noua Casă 2023 – programul de la stat devenit inutil, peste noapte: de ce nu te ajută să-ți iei un apartament, o casă

Noua Casă 2023 – programul de la stat devenit inutil, peste noapte. Ani la rând, începând cu 2009, acest program a fost unica șansă pentru mulți români de a-și achiziționa locuința personală, iar fondurile alocate se epuizau după doar câteva luni. Dar anul acesta, ca și în 2022, interesul pentru Noua Casă pare a fi scăzut considerabil, anul trecut fiind accesate doar 90% din fondul pus la dispoziție Condițiile de creditare și dobânzile practicate de bănci pun „frână”, în 2023, dorinței multora de cumpăra o locuință în acest mod.

Noua Casă 2023 – programul de la stat devenit inutil, peste noapte

Noua Casă 2023, programul prin care românii își pot cumpăra locuințe cu garanție de la stat și avans de doar 5%, se va lansa săptămâna viitoare. Dar interesul pentru acesta pare la fel de scăzut, ca și în 2022, când au fost epuizate doar 90% din fondurile puse la dispoziție. Anul acesta, programul va avea la dispoziție suma de 1,5 miliarde de lei, la fel ca în 2022.

Din cauza faptului că ratele la cei cu IRCC aproape s-au dublat luna aceasta față de luna trecută, dar și că ROBOR la 3 luni a avut o ascensiune galopantă și că băncile dau tot mai greu credite, programul Noua Casă nu mai este atât de vânat ca în anii trecuți, când fondurile se epuizau în câteva luni. În plus, pentru un avans de doar 5%, apartamente de două camere – cele mai căutate de solicitanți – se mai găsesc doar în zona periferică din București.

Pentru locuințele de până în 70.000 de euro, cumpărătorul trebuie să achite un avans de minim 5%. Iar pentru locuințele care depășesc acest preț, dar nu mai scumpe de 140.000 de euro, avansul minim este de 15%.

„Este pentru prima dată în cei 15 ani de activitate când programul Noua Casă începe în ianuarie. Iar dacă fondurile se vor epuiza la prima rectificare din luna august vom cere suplimentarea acestui plafon de garantare”, a declarat Dumitru Nancu, director general Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, potrivit Digi24.ro.

Noua Casă 2023 - programul de la stat devenit inutil, peste noapte de ce nu te ajută să-ți iei un apartament, o casă
Programul Noua Casă a avut un regres semnificativ în 2022, doar 90% dintre fondurile puse la dispoziție fiind accesate, lucru ce pare să se repete și în acest an

De ce nu te ajută să-ți iei un apartament, o casă

Este puțin probabil să fie nevoie de o astfel de suplimentare. Anul trecut doar 90% din fonduri au fost epuizate, deși dobânzile erau mai mici. Avansul de 5% rămâne în continuare principalul avantaj al programului Noua Casă. Însă oferta de locuințe sub 70.000 de euro este una restrânsă din cauza scumpirilor.

Cine vrea, totuși, un apartament de două camere, trebuie să caute mai la periferia Capitalei. Aproximativ 75.000 de euro era anul trecut prețul mediu al unui apartament cu două camere în București. Locuințe care se vând sub pragul psihologic de 70.000 de euro se mai găsesc în cartierele Berceni, Drumul Taberei și Pantelimon.

Condițiile la Noua Casă rămân în mare parte aceleași ca anul trecut. Dacă locuința este gata de mai mult de 5 ani de la data cererii, atunci valoarea maximă a creditului e de 66.500 euro, echivalent în lei. Avansul minim pe care trebuie să-l depuneți este de 5% din prețul de cumpărare al locuinței.

Dacă locuința e nouă (a fost terminată de mai puțin de 5 ani față de data cererii), iar prețul de achiziție nu depășește 70.000 euro, atunci valoarea maximă a creditului este de 66.500 euro, echivalent în lei. Avansul minim este de 5% din prețul de achiziție al locuinței.

Dacă locuința e nouă, iar prețul de achiziție e mai mare de 70.001 euro, atunci valoarea maximă a creditului pe este de 119.000 euro, echivalent în lei. Avansul minim pe care trebuie să-l depuneți este de 15% din prețul de cumpărare al locuinței.

 

 

 

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....