Subiectul pensiilor speciale rămâne unul mereu de actualitate. Nu numai că acestea nu s-au tăiat în 30 de zile, cum declara cu emfază, în campania electorală, politicianul Rareș Bogdan, dar se și măresc. O adevărată reformă a sistemului de pensii rămâne o himeră.
Încercarea timidă a senatorilor și deputaților de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari s-a lovit de neconstituționalitatea declarată de Curtea Constituțională. La loc comanda. Nu numai că corb la corb nu-și scoate ochii, dar se crea un precedent care se putea repercuta și asupra bănuților magistraților, și ei principali beneficiari de pensii speciale.
Tăierea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost contestată de peste 70 de foști parlamentari, la CCR, iar magistrații constituționali au găsit de cuviință să spună că decizia Parlamentului este neconstituțională. Adică, totul până la bani.
Curtea a publicat chiar vineri motivarea acestei decizii. Judecătorii constituționali au argumentat că parlamentarii au acţionat cu „impetuozitate” şi „grabă” în adoptarea legii, deşi nu se ceruse dezbatere în procedură de urgenţă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Legea a fost adoptată cu înlăturarea prevederilor regulamentare referitoare la modul în care se desfăşoară procedura generală/comună de adoptare a legilor din moment ce întreaga procedură a durat exact o singură zi”, se precizează în motivarea CCR.
Nu știm câte săptămâni sau luni, ani, trebuia să dureze procedura, cert este că asta nu e totul.
Iată ce mai scriu în motivarea de excepție, magistrații CCR.
„Impetuozitatea şi graba cu care s-a acţionat (constituirea comisiei permanente de întocmire a raportului în şedinţa din 17 februarie 2021, întocmirea raportului în paralel cu desfăşurarea lucrărilor plenului/în pauza luată, luarea unei pauze a plenului pentru a permite finalizarea raportului, adoptarea legii în şedinţa din 17 februarie 2021) demonstrează cu prisosinţă faptul că procedura de adoptare a legii a fost una de urgenţă, fără să fi fost cerută/aprobată o astfel de procedură. (…) Stabilirea unor reguli clare în privinţa procedurii legislative, inclusiv la nivelul Legii fundamentale, şi respectarea regulilor astfel stabilite constituie o garanţie împotriva abuzului de putere al majorităţii parlamentare, aşadar, o garanţie a democraţiei”, argumentează CCR.
Aici vorbim totuși de fondul problemei, nu de o virgulă între subiect și predicat, de rapiditate, impetuozitate sau de pauzele plenului. Pot depune mărturie că în pauza respectivă au fost câțiva parlamentari care au și fumat și au băut și cafea.
Pozitiv este că ne-a fost dat să aflăm că parlamentarii sunt grăbiți și impetuoși.
Clar, nu era momentul. Se crea un precedent nedorit de magistrați. Cine se frige cu ciorbă suflă și-n iaurt, zice un proverb românesc.
Conform Casei Naționale de Pensii, aproape 10.000 de persoane încasează pensii speciale, jumătate dintre acestea fiind foști magistrați. Concret, în decembrie 2021 de ea beneficiau (între timp numărul s-a mărit) 4.452 de magistrați, cu o pensie medie de serviciu de 20.159 lei.
Este inutil să mai întrebăm câți medici, profesori, ingineri, sau ce vreți dumneavoastră, se apropie de o asemenea pensie.
P.S. La final de mandat Președintele Curții, Valer Dorneanu a avut, vineri, după atâta muncă și câteva cuvinte pentru jurnaliști: „Vă mulțumesc și vă transmit expresia înaltei mele considerații”.
Astea fiind zise, să vă mâncați sănătos pensia, domnu’ Dorneanu!