Noile tarife de referință pentru polițele RCA au fost publicate. O categorie de şoferi, lovită puternic de scumpire

Badea Violeta, Ștefan Olteanu 24.08.2021, 18:30
Noile tarife de referință pentru polițele RCA au fost publicate. O categorie de şoferi, lovită puternic de scumpire

Șoferii români vor plăti mai mulți bani pentru RCA! Tarifele de referinţă la polițele RCA vor crește pe anumite segmente. Tarifele sunt calculate în funcţie de vârsta asiguratului şi capacitatea cilindrică a autovehiculului. Iată ce categorie de şoferi va fi lovită puternic de scumpire!

Românii vor plăti RCA mai mare

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru polițele RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife și se observă creșteri pentru anumite segmente, comparativ cu tarifele de referinţă la RCA valabile în luna martie 2021.

Din analiza tarifelor publicate observăm ritmul de creştere al primei brute de referinţă pentru categoria de vârstă de sub 30 de ani este cuprins între 0,9% şi 2,8%, în funcţie de capacitatea cilindrică a autovehiculului. Dacă aruncăm o privire și la restul categoriilor de vârstă observă că sunt înregistrate și ușoare scăderi ale tarifelor.

Astfel, șoferii cu vârsta de până în 30 de ani vor trebui să plătească în jur de 1.495 lei pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică cuprinsă în­tre 1.601 cmc şi 1.800 cmc. În martie 2021, prețul era cu 3,2% mai redus. Practic, aceștia vor avea parte de cea mai mare creștere, comparativ cu toate categoriile de vârstă ale persoanelor şi dintre toate tipurile de motoare.

Romanii vor plati RCA mai mare
Romanii vor plati RCA mai mare

Șoferii între 51 şi 60 de ani vor plăti mai puțin

Dacă categoria de vârstă de sub 30 de ani este lovită puternic de scumpire, nu același lucru putem spune și despre șoferii cu categoria de vârstă cuprinsă între 51 şi 60 de ani.

Conform tarifelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), aceștia vor plăti chiar mai puțin, comparativ cu ultima perioadă de raportare a tarifelor de refe­rin­ţă RCA din martie 2021.

Pentru această categorie de vârstă se înregistrează o scădere cu 3,4% şi 4% a tarifului de referinţă. Prețul este valabil pentru deținătorii de autovehicule cu capacitate cilindrică de 1.801 cmc-2.000 cmc şi 2.001 cmc-2.500 cmc.

Tarifele se aplică ținând cont experiența pe care per­soanele tinere o au la volanul unui autovehicul. Se consideră că aceștia sunt mult mai expuși accidentelor rutiere.

Menționăm că tarifele de referinţă RCA nu sunt preţurile efective ale poliţelor practicate de asigurători, ci o bază de referinţă calculată de ASF în urma datelor colectate a evenimentelor din ultimii cinci ani anteriori datei de referinţă.

Tariful unei polițe RCA poate să difere în funcție de firmele care controlează această piață. Prețurile pot varia chiar și cu 1000 de lei față de tariful de referinţă publicat de ASF.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...