Noile restricții impuse în România. Ce nu ai voie să faci începând chiar de astăzi și care sunt amenzile

Daria Petrescu 09.11.2020, 12:50
Noile restricții impuse în România. Ce nu ai voie să faci începând chiar de astăzi și care sunt amenzile

Începând de luni, 9 noiembrie, noi restricții au fost anunțate în România, din cauza numărului foarte mare de infectări cu noul coronavirus. În ultima săptămână, cazurile COVID-19 au crescut la peste 10.000 în Capitală, astfel că au fost impuse noi reguli, pentru următoarele 30 de zile. Iată ce nu ai voie să faci de astăzi și care sunt amenzile.

Restricții impuse în România, din cauza noului Coronavirus. Lista restrcțiilor pentru Capitală și alte orașe

-purtarea măștii a devenit obligatorie în toate spaţiile publice deschise şi închise. Acest lucru,  indiferent de valoare ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile;

– Unităţile de învăţământ să se desfăşoare în sistem online. Astfel că, elevii și profesorii nu se vor mai deplasa fizic la unitatea de învățământ.

– se interzice desfășurarea de reuniuni cu ocazia unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise.

– Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spațiile închise. Aici vorbim de târguri, bâlciuri, piețemixte și volante.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei în intervalul orar 23.00-5.00, în toate localităţile din România, cu unele excepţii. Puteți face asta în cazul în care aveți nevoie de deplasarea pentru asistenţă medicală,  deplasarea din motive justificate. Precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice. Vorbim aici și despre bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie

– obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerț  în spaţii închise şi  deschise, publice sau private să-şi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5.00 – 21.00

Numărul cazurilor de coronavirus a crescut de la o zi la alta
Numărul cazurilor de coronavirus a crescut de la o zi la alta

– Aici nu vorbim despre farmacii, benzinării şi operatorilor economici cu activitate de livrare la domiciliu;

-Sunt interzise deplasările în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei.

– cei care se deplasează trebuie să predea, la cererea autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere. Măsurile stabilite sunt valabile pe o perioadă de 30 de zile. Dacă în toată această perioadă restricțiile sunt încălcate, cetățenii care nu poartă masca în aer liber, ar putea primi amenzi începând de la 500 de lei.

Declarațiile făcute de Raed Arafat

„Dacă până acum am avut purtul măştii în spaţiile deschise reglementat după incidenţă de 1,5, de 3 şi în spaţiile închise, bineînţeles, rămâne în vigoare obligativitatea. Acest lucru  în spaţiile deschise acum va fi generalizat, indiferent de incidenţă.

Înseamnă că oriunde suntem în spaţiu public trebuie să fim cu mască şi să respectăm această regulă. Credeţi-mă, aceasta este măsura, poate, care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului.

Asta dacă este respectată şi sunt convins că va fi respectată, având în vedere că toată lumea ştie, deja, în ce situaţie ne aflăm din punct de vedere al răspândirii virusului”, a susţinut Raed Arafa, zilele trecute.

Pentru că acesta este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează să se viziteze, petreceri, chiar poate afară.  Sunt studii făcute şi în alte state care au arătat că există impact. Aici aţi văzut că sunt mai multe state care au luat măsuri de restricţionare, noaptea, a mobilităţii. Şi aici va fi restricţionarea între orele 23,00 şi 5,00.

Cu excepţii, în baza unor documente justificative. Vorbim fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de serviciu, fie adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere.

Excepţiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată. De asemenea,  pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoţire copil, persoane vârstnice. Aici vorbim și de persoane cu dizabilităţi, persoane bolnave sau în cazul unui deces survenit”, a explicat Arafat.

 

Urmăriți Impact.ro și pe