Noile cărți de identitate: cât timp vor fi valabile și ce date nu vor mai fi în cip

Raluca Juncu 03.08.2020, 15:59
Noile cărți de identitate: cât timp vor fi valabile și ce date nu vor mai fi în cip

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat în luna ianuarie a acestui an că actualele cărți de identitate vor fi modificate, pentru a fi în conformitate cu reglementările dispuse de Uniunea Europeană. În acet sens, Klaus Iohannis a promulgat luni legea referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, care introduce, printre altele, sistemul de carte de identitate electronică şi semnătura electronică.

Ce vor presupun noile cărți de identitate electronică

Potrivit acestei legi, acest nou buletin electronic va facilita accesul în platformele online pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.

De asemenea, actul normativ prevede schimbarea conceptului anterior al colectării și afișării datelor prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, astfel încât în viitorul buletin electronic de să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, va asigura „funcţionalitatea” de card de sănătate, notează stirileprotv.ro.

Noul buletin electronic va permite românilor să se autentifice în sistemele informatice ale MAI sau ale altor instituții publice, precum și utilizarea semnăturii electronice. Actul va fi la fel de sigur ca cele din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Valabilitatea noilor cărți de identitate electronică

De la data emiterii, noile cărți electronice vor avea următoarea valabilitate:

  • cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
  • cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Totodată, potrivit acestei legi, părinții pot solicita, la cerere, un act de identitate pentru copii, indiferent de vârsta acestuia, fără să mai trebuiască să aștepte vârsta de 14 ani.

„Acest card electronic de identitate va permite autentificarea în sistemele administraţiei publice din România, atât centrale cât şi locale, astfel încât ceatăţeanul, indiferent de locul în care se află, în sensul în care intenţionăm să eliberăm aceste cărţi electronice şi pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, astfel încât, de la distanţă, aceştia să poată să interacţioneze cu administraţia din România şi să solicite prestarea de servicii”, spunea Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei, pentru Digi24.

Oficialii de la MAI recomandă ca tranziția la noul card electronic de identitate să se realizeze la expirarea celor actuale. De asemenea, vor putea fi folosite chiar și după 2021 (data estimată inițial la care toți cetățenii români ar trebui să-și preschimbe buletinele), însă nu se va mai putea circula cu acestea în afara granițelor României.

Urmăriți Impact.ro și pe