Noi reguli pentru românii cu ajutoare sociale. Ce se va întâmpla la şase luni de la primirea indemnizaţiei

Badea Violeta, Ana Ionescu 16.09.2021, 12:08
Noi reguli pentru românii cu ajutoare sociale. Ce se va întâmpla la şase luni de la primirea indemnizaţiei

Veste importantă pentru românii care primesc ajutoare sociale! Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care să îi stimuleze să muncească. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat ce se va întâmpla la şase luni de la primirea indemnizaţiei.

Schimbare majoră pentru românii cu ajutoare sociale

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că se schimbă regulile pentru cei care beneficiază de ajutoare sociale. La șase luni de la primirea indemnizației, aceștia vor avea obligația de a se prezenta la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. În plus, ei vor trebui să se înscrie în programul de cursuri „A doua sansă”.

„Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă prin care introduce noi măsuri pentru stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor social, prevenirea dependenţei de acest beneficiu, precum şi pentru consolidarea ocupării forţei de muncă.”, a spus Raluca Turcan, după ședința de Guvern.

Programul respectiv se referă la șansa participanților de a-și termina studiile de învățământ. Programul se desfășoară în timpul săptămânii, în weekend sau în vacanțele de vară și va fi stabilit după posibilitatea celor care se înscriu.

De asemenea, Raluca Turcan a anunțat că cei care vor participa la cursuri vor avea decontat transportul. Guvernul va acorda 500 de lei persoanelor care locuiesc la o distanță mai mare de cinci kilometri de locul în care se vor desfășura cursurile.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anuntat ca se schimba regulile pentru cei care beneficiaza de ajutoare sociale

Ce se întâmplă cu cei care refuză participarea

Oamenii care beneficiază de ajutoare sociale și nu se vor prezenta la agențiile de ocupare a muncii riscă să piardă indemnizațiile. Mai mult, acestora li se va interzice solicitarea unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă.

În cazul în care numărul persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor sociale depășește numărul de locuri disponibile pentru programul „A doua șansă”, inspectoratele școlare pot aproba noi formațiuni pentru anul școlar următor.

Ministrul Muncii a anunțat că se vor face verificări pentru ca legea să fie respectată. Ce care se vor ocupa de anchete sunt primarii. În caz contrar, aceștia vor fi amendați cu o sumă cuprinsă între 1.000 de lei și 5.000 de lei. În prezent, venitul minim garantat este de:

  • 142 de lei pentru o persoană singură
  • 255 lei pentru familiile formate din 2 persoane
  • 357 lei pentru familiile formate din 3 persoane
  • 442 lei pentru familiile formate din 4 persoane
  • 527 lei pentru familiile formate din 5 persoane
  • câte 37 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...