Noi reguli pentru medicamentele expirate. Sunt sau nu deşeuri periculoase? Președintele Klaus Iohannis intervine în problemă

Elena Avramescu 27.10.2022, 13:11
Noi reguli pentru medicamentele expirate. Sunt sau nu deşeuri periculoase? Președintele Klaus Iohannis intervine în problemă

Timp de ceva vreme, a existat o polemică cu privire la medicamentele expirate, fiind păreri pro și contra în privința acestora, mai exact dacă sunt sau nu deseșuri periculoase. În acest sens,  în cursul zilei de ieri, preşedintele Klaus Iohannis a decis să trimită Parlamentului Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii pentru reexaminare.

Medicamentele expirate sunt deșeuri expirate sau nu?

Legea trimisă de președintele Iohannis prevede introducerea obligativităţii unei menţiuni exprese în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, conform căreia medicamentele expirate şi cele neutilizate reprezintă deşeuri periculoase.

În plus, noul actul normativ include posibilitatea înfiinţării farmaciilor universitare de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, destinate desfăşurării activităţii didactice şi a pregătirii practice a studenţilor.

„Considerăm că unele dintre dispoziţiile legii transmise la promulgare sunt neclare, de natură să genereze dificultăţi în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reexaminate de către Parlament”, găsim notat în cererea de reexaminare în care şeful statului precizează că a primit legea în vederea promulgării pe 10 octombrie.

Astfel că rezultă că actul normativ în forma transmisă la promulgare nu mai are legătură cu scopul urmărit de iniţiatorii săi și potrivit expunerii de motive a iniţiatorilor, intervenţiile legislative au avut în vedere introducerea pe ambalajul medicamentului a atenţionării speciale destinate utilizatorilor de produse farmaceutice cu privire la necesitatea returnării medicamentelor expirate în farmacii, pentru a putea fi eliminate în mod corect.

Reclamele pe care le văd românii la televizor. Câte din ele sunt la medicamente
Medicamente expirate

„Considerăm că legea supusă reexaminării determină modificări semnificative în organizarea şi funcţionarea sistemului farmaceutic, înfiinţând un nou tip de unitate farmaceutică, printr-o normă de completare a prevederilor referitoare la autorizarea exercitării profesiei de farmacist cuprinse în art. 575 din Legea nr. 95/2006.

Însă noile prevederi introduse prin legea adoptată de Parlament nu stabilesc cum se vor aplica acestea în raport cu dispoziţiile legii speciale – Legea farmaciei nr. 266/2008, prin care sunt reglementate expres şi limitativ tipurile de unităţi farmaceutice prin care se asigură asistenţa farmaceutică a populaţiei, respectiv farmacia comunitară, farmacia cu circuit închis şi drogheria.

Cu privire la posibilitatea înfiinţării unui nou tip, acela de farmacie universitară, legea supusă reexaminării prevede doar că numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, stabilind expres că acestora nu li se aplică, în vederea autorizării de funcţionare, prevederile criteriului demografic prevăzut de Legea nr. 266/2008”, se mai precizează în cererea de reexaminare.

Conform Legii nr. 24/2000 cu privire la normele de tehnică legislativă, actele normative au rolul de a se integra organic în sistemul legislaţiei, iar dispoziţiile acestora trebuie corelate cu prevederile actelor normative cu forţă juridică superioară sau cu actele cu aceeaşi forţă juridică cu care se află în conexiune.

Klaus Iohannis a ținut să mai puncteze faptul că prin reglementarea criteriilor de înfiinţare a acestor categorii de farmacii legiuitorul are garanția că organizarea şi funcţionarea noilor entităţi farmaceutice răspund cerinţelor de legalitate, în conformitate cu interesul public, corespunzător nevoii de medicaţie şi problemelor de sănătate ale pacientului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...