Noi produse retrase de pe rafturile magazinelor. Le găseşti mereu la casele supermarketurilor

Iancu Andreea, Rădulescu Valentin 29.08.2021, 14:59
Noi produse retrase de pe rafturile magazinelor. Le găseşti mereu la casele supermarketurilor

O nouă alertă alimentară a fost semnalată recente, după ce noi produse au fost retrase de pe rafturile magazinelor. Acestea sunt extrem de ușor de accesat, fiind regăsite în spațiile de lângă casele de marcat ale supermarketurilor. În plus, nimeni nu s-ar fi așteptat ca acestea să provoace probleme de sănătate. Vestea vine după ce, timp de mai multe luni de zile, autoritățile sanitare au identificat nereguli în privința unor alimente neconforme, care puneau în pericol sănătatea consumatorilor și care au fost retrase de la vânzare.

Produse retrase de pe rafturile magazinelor. Acestea se găsesc lângă casele de marcat

După ce o serie de sortimente de înghețată au fost retrase de la vânzare din pricina identificării prezenței oxidului de etilenă în compoziția lor, recent, Autoritatea Națională Santiară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a identificat într-un magazin din Capitală noi produse neconforme, care au fost imediat retrase de pe rafturile magazinelor. Acestea erau extrem de accesibile consumatorilor, clienții având posibilitatea de a le cumpăra chiar de lângă casele de marcat.

Potrivit ANSVSA, un magazin din București, care aparține unui lanț important de supermarketuri, a retras de la vânzare mai multe suplimente de calciu, magneziu și zinc, care ar fi fost contaminate cu oxid de etilenă. Lista cu produse neconforme întrunește mai multe suplimente alimentare cunoscute, comercializate în zona caselor de marcat.

Retragerea produselor de pe piață și rechemarea acestora de la consumatori au fost declanșate la solicitarea furnizorului, constatându-se rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor, având un nivel peste limitele legale de oxid de etilenă, informează ANSVSA.

Lista cu produse cu conținut de oxid de etilenă

  • 00030 Alevia calciu, magneziu și zinc 40 cp nr. lot 42.10.20, 43.10.20, termen de valabilitate 10.2023
  • 99364 Alevia calciu, magneziu și zinc 20 plic, nr lot 64.11.20, 65.11.20, 66.11.20, 67.11.20, 68.11.20, 69.11.20, 70.11.20 cu termen de valabilitate 11.2022
  • 00033 Alevia calciu D3 40CP cu nr. lot 24.10.20, 25.10.20, 26.11.20 și termen de valabilitate 10.2023.
Noi produse retrase de pe rafturile magazinelor
O parte din suplimentele produse de Alevia au fost retrase de la vânzare

Compania Alevia a trimis un comunicat de presă în care a vorbit despre problemele apărute. ”București, 29 august 2021: Compania Alevia anunță retragerea de pe piață a anumitor loturi de produse, ca urmare a informării primite de la unul din furnizorii săi care a precizat că în compoziția carbonatului de calciu și carbonatului de magneziu a apărut accidental oxid de etilenă, peste limitele permise de reglementările în vigoare. Acest fapt are impact doar asupra loturilor de produse Alevia din LISTA DE AICI.

Alevia a respectat toate procedurile și normele de siguranță în vigoare pentru producția de suplimente nutritive, contaminarea neproducându-se în fabrica Alevia. Alevia colaborează în prezent cu autoritățile competente, cât și cu partenerii comerciali pentru a se asigura că toți consumatorii sunt informați de rechemare. 

Sfaturi pentru consumatori: Persoanele care au achiziționat aceste produse au posibilitatea să le returneze la magazinul de unde le-au cumpărat și vor primi înapoi contravaloarea lor până la data de 10.09.2021. Alevia a decis testarea loturilor retrase la un laborator acreditat din Germania pentru a verifica dacă este depășită limita legală de oxid de etilenă pentru acestea. Celelalte loturi ale acestor produse pot fi consumate fără probleme.

Consumatorii care au întrebări suplimentare sunt rugați să contacteze Alevia la: [email protected].  Această rechemare a fost inițiată în interesul consumatorilor noștri. Ne cerem scuze pentru orice neplăceri cauzate”, se precizează în comunicat.

Mai multe sortimente de înghețată, retrase de la vânzare în ultimele luni

Vara aceasta, mai multe sortimente de înghețată, produse de firme cunoscute, au dat emoții cumpărătorilor, după ce reprezentanții ANSVSA au identificat un conținut de oxid de etilenă în compoziția lor. Printre acestea, s-au numărat și celebrele Mars, Bounty, Twix și Snickers, precum și alte produse comercializate în marile lanțuri de magazine din România. Problema acestor produse este legată de faptul că oxidul de etilenă este incriminat de către specialiști pentru efectul său cancerigen. Pe de altă parte, o serie de sucuri, precum Figo sau Fruits & Friends, dar și un condiment comercializat în rețeaua Penny și Carrefour și chiftele cu pesticidiul toxic, au fost retrase de la comercializare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...