Noi documente secrete ale Pentagonului au ajuns pe rețelele sociale. SUA, nemulțumiri la adresa lui Antonio Guterres

Elena Avramescu 13.04.2023, 12:01
Noi documente secrete ale Pentagonului au ajuns pe rețelele sociale. SUA, nemulțumiri la adresa lui Antonio Guterres

De ceva vreme, SUA l-au monitorizat atent pe Antonio Guterres de la începutul războiului, fiind aparent destul de nemulțumite că șeful ONU este prea dispus să se adapteze intereselor Rusiei în privința acordului cu cereale, conform celor mai noi documente secrete ale Pentagonului ce s-au scurs pe rețelele de socializare.

Antonio Guterres, monitorizat intens de SUA

Au apărut o serie de documente descriu discuții private dintre Guterres și adjunctul său ce conțin observații ale lui Antonio Guterres cu privire la războiul din Ucraina și la mai mulți lideri africani.

Astfel că unul dintre documentele scurse are în vedere acordul privind cerealele din Marea Neagră, negociat de ONU și Turcia în iulie, ca urmare a temerilor legate de o criză alimentară globală. Prin urmare, acesta sugerează că Antonio Guterres a fost dispus să mențină acordul deoarece a ținut cont de interesele Rusiei.

„Guterres a subliniat eforturile sale de a îmbunătăți capacitatea Rusiei de a exporta, chiar dacă acest lucru implica entități sau persoane fizice rusești sancționate”, găsim notat în document.

Se pare că acțiunile sale din februarie nu au făcut altceva decât să submineze eforturile mai largi de a face Moscova responsabilă pentru acțiunile sale în Ucraina.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Noi documente secrete ale Pentagonului au ajuns pe retelele sociale
Pentagon

Cu toate acestea, se pare că oficialii ONU sunt extrem de supărați din cauză că cel mai înalt diplomat al ONU nu ar fi fost suficient de dur cu Moscova.

„ONU a fost condusă de nevoia de a atenua impactul războiului asupra celor mai săraci oameni din lume. Asta înseamnă să facem tot ce putem pentru a reduce prețul alimentelor și pentru a ne asigura că îngrășămintele sunt accesibile țărilor care au cea mai mare nevoie de ele”, a declarat un oficial de rang înalt.

Nu de puține ori, Rusia s-a plâns că propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte sunt extrem de afectate de sancțiunile internaționale, tocmai de aceea a amenințat de cel puțin două ori că va suspendă cooperarea cu forurile internaționale, în cazul în care nu i se vor respecta preocupările.

Cu toate că cerealele și îngrășămintele rusești nu fac obiectul sancțiunilor internaționale, Rusia insistă că a întâmpinat dificultăți în asigurarea transportului maritim și a asigurărilor. Oficialii ONU sunt foarte nemulțumiți de interpretarea americană a eforturilor lui Guterres și susțin că și-a exprimat foarte clar opoziția față de războiul Rusiei.

Însă există și un alt document de la mijlocul lunii februarie descrie o conversație între Guterres și adjunctul sau, Amină Mohammed, în care Guterres își exprimă „consternarea” față de un apel al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care solicităca Europa să producă mai multe arme și muniții ca urmare a războiului din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...