Noi descoperiri în cazul exploziilor de la conducta Nord Stream. Dovezile prezentate de presa germană conduc spre o firmă ucraineană

Mihnea Tălău 08.03.2023, 15:16
Noi descoperiri în cazul exploziilor de la conducta Nord Stream. Dovezile prezentate de presa germană conduc spre o firmă ucraineană

Procurorii germani au găsit „urme” de dovezi care indică faptul că ucrainenii ar fi fost implicați în exploziile care au aruncat în aer gazoductele Nord Stream în septembrie 2022, relatează presa de la Berlin.

Ucrainenii, implicați în exploziile gazoductelor Nord Stream

Anchetatorii au identificat o ambarcațiune care ar fi putut fi folosită pentru a transporta un echipaj de șase persoane, echipamente de scufundare și explozibili în Marea Baltică la începutul lunii septembrie. Apoi au fost plasate încărcături pe conducte, potrivit unei investigații comune a televiziunilor publice germane ARD și SWR, precum și a ziarului Die Zeit, relatează Politico.

Rapoartele germane au precizat că iahtul a fost închiriat de la o companie cu sediul în Polonia, care este „aparent deținută de doi ucraineni”.

Potrivit anchetei procurorilor germani, echipa care a plasat încărcăturile explozive pe conducte era formată din cinci bărbați – un căpitan, doi scafandri și doi asistenți de scufundare – precum și o femeie medic, toți de naționalitate necunoscută și care operau cu pașapoarte false. Aceștia au plecat din portul german Rostock pe 6 septembrie cu o ambarcațiune închiriată, se arată în raport.

Acesta a adăugat că iahtul a fost ulterior returnat proprietarului „în stare necurățată” și că „pe masa din cabină, anchetatorii au putut detecta urme de explozibili”.

Doua nave suspecte, zarite in apropiere de locul in care Nord Stream 2 a explodat

Dar rapoartele au mai spus că anchetatorii nu pot exclude faptul că potențiala legătură cu Ucraina a făcut parte dintr-o operațiune de „steag fals” care urmărea să arunce vina asupra Kievului pentru atacuri.

Cu toate acestea, până în prezent nu au fost stabilite dovezi clare cu privire la cine a comandat atacul, au precizat rapoartele.

Controversele persistă

Mikhailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a negat că guvernul ucrainean ar fi fost implicat în atacurile asupra conductelor.

„Deși îmi place să colecționez teorii ale conspirației amuzante despre guvernul ucrainean, trebuie să spun: Ucraina nu are nimic de-a face cu accidentul din Marea Baltică și nu are nicio informație despre ‘grupuri de sabotaj pro-Ucraina'”, a scris Podolyak într-un tweet.

Trei dintre cele patru conducte care alcătuiesc gazoductele submarine Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania, au fost distruse de explozii în septembrie anul trecut. Germania, Suedia și Danemarca au lansat investigații asupra unui incident care a fost rapid stabilit ca fiind un caz de „sabotaj”.

Rapoartele presei germane – care vin în completarea unui raport al New York Times de marți, care a afirmat că „serviciile de informații sugerează că un grup pro-ucrainean” a sabotat conductele Nord Stream – subliniază că nu există nicio dovadă că autoritățile ucrainene au ordonat atacul sau au fost implicate în acesta.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a respins rapoartele privind implicarea Ucrainei în atentatele de la Nord Stream, afirmând într-o postare pe Telegram, că acestea au avut ca scop distragerea atenției de la rapoartele anterioare, nefondate, potrivit cărora SUA ar fi distrus conductele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...