Noi decizii luate de SUA. Aprobă vânzarea de rachete Finlandei și deblochează un ajutor de urgenţă pentru infrastructura energetică a Ucrainei

Elena Avramescu 29.11.2022, 06:53
Noi decizii luate de SUA. Aprobă vânzarea de rachete Finlandei și deblochează un ajutor de urgenţă pentru infrastructura energetică a Ucrainei

Statele Unite ale Americii sunt destul de ocupate în aceste zile, fiind nevoite să ia noi decizii importante cu privire la siguranța statelor membre NATO, și nu numai. În acest sens, au decis aprobarea vânzării a peste 80 de rachete de precizie Finlandei și urmează să deblocheze un ajutor financial pentru infrastructura energetică a Ucrainei.

SUA, decise să ajute Finlanda și Ucraina

În cursul acestei dimineți s-a aflat că întreaga conducere de la Washington a fost de acord cu aprobarea vânzării de peste 80 de rachete de precizie Finlandei, unde valoarea totală a contractului depășește suma de 323 de milioane de dolari.

Decizia a fost luată în cursul zilei de ieri, mai ales că Finlanda se pregătește să adere la NATO. În acest sens, guvernul finlandez are în plan achiziţionarea a 40 de rachete tactice şi 48 de bombe ghidate pentru a-şi echipa flota aeriană de luptă. Se pare că vânzare unor astfel de echipamente urma să fie aprobată anterior de guvernul american, a notat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Una dintre rachetele ce urmează a fi achiziționate este AIM 9X Block II, cunoscută sub numele de Sidewinder, fiind o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acţiune ghidată în infraroşu, produsă de Raytheon. În schimb, AGM-154 JSOW (Joint standoff weapon) este o bombă ghidată de precizie cu rază medie de acţiune, care are rolul de a ține tiruri la distanţă de securitate (standoff), și este fabricată tot de Raytheon.

„Acest proiect de vânzare va întări politica externă şi securitatea naţională a Statelor Unite ameliorând securitatea unui partener de încredere care este un factor important de stabilitate politică şi progres economic în lume”, a notat Departamentul de Stat într-un document oficial.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, Finlanda şi Suedia au prezentat în mai o candidatură comună pentru a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Armata Romana rachete
Racheta SUA

Aceasta nu este singura decizie luată de SUA, astfel că tot în cursul zilei de astăzi s-a anunțat că vor debloca un ajutor financial pentru infrastructura energetică a Ucrainei, ce are ca scop acoperirea daunelor produse de forțele armate ruse asupra infrastructurii energetice.

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis că ajutorul financiar va fi unul generos și nu va fi cel final. Tot acesta a mai ținut să precizeze că administraţia Biden a alocat un buget de 1,1 miliarde de dolari pentru energie în Ucraina şi Republica Moldova. Acest nou ajutor a fost decis după anunțarea conferinţei internaţionale a donatorilor pentru sprijinirea rezistenţei civile ucrainene, ce va avea loc la data de 13 decembrie în Franţa.

De aproape o lună de zile, Rusia a lansat o campanie masivă de lovituri cu rachete asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Guvernul ucrainean a anunțat că infrastructura a fost avariată în proporție de 25%-30%.

„Ceea ce fac ruşii este să vizeze în mod special staţiile de transformare de înaltă tensiune, şi nu doar centralele electrice în sine, pentru a perturba întregul lanţ de la producţie la distribuţie”, a spus Antony Blinken.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...