VIDEO

Noi date în cazul Tesloianu. Deputatul Emanuel Ungureanu: „Responsabilii din Minister au știut de peste 4 ani că se reutilizează dispozitive medicale de la decedați”

Gabriela del Pupo 27.02.2023, 16:30
Noi date în cazul Tesloianu. Deputatul Emanuel Ungureanu: „Responsabilii din Minister au știut de peste 4 ani că se reutilizează dispozitive medicale de la decedați”

Ies la iveală noi informații în cazul medicului cardiolog de la Iași, care este acuzat că ar fi reutilizat stimulatoare cardiace, deși legislația nu mai permite această practică în România din 2021. Deputatul USR Emanuel Ungureanu vine cu documente care ar dovedi că practica reutilizării dispozitivelor medicale prelevate de la decedați ar fi fost cunoscută, de peste patru ani, de șefii CJAS Iași, DSP Iași și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Deputatul spune că neregulile din Spitalul Sfântul Spiridon din Iași erau însă acoperite de responsabilii din Ministerul Sănătății.

Medicii ar fi recurs la „reutilizarea stimulatoarelor resterilizate recuperate de către centrul nostru sau din alte centre din țară”

Printr-o serie de adrese trimise în 2018, șefilor Casei de Asigurări de Sănătate Iași, DSP Iași și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, doctorul cardiolog Dan Tesloianu și managerul de atunci al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, Ioan Bârliba, informau că, în contextul fondurilor insuficiente asigurate și pentru „reducerea la maximum a cheltuielilor”, au recurs la „reutilizarea stimulatoarelor resterilizate recuperate de către centru nostru sau din alte centre din țară”. De altfel, Liviu Stafie, fostul șef al DSP Iași, era informat conform documentelor, că se reutilizează dispozitivele pentru pacienții cu tulburări de ritm ale inimii.

 

„Toate sunt detaliate într-un raport de audit pe care ministrul Rafila a refuzat să-l facă public”

Practica reutilizării dispozitivelor medicale de la decedați era cunoscută de mai bine de patru ani de responsabili din Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură pentru protejarea drepturilor pacienților, spune parlamentarul.  Acesta spune că Ministerul Sănătății nu ia nici în prezent măsuri față de actualul manager al Spitalului Sfântul Spiridon, și pe lângă scandalul stimulatoarelor ar mai fi și alte probleme care pun viața pacienților în pericol, printre care faptul că spitalul riscă să se prăbușească la primul cutremur.

„În subiectul problemelor grave de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, ministrul Alexandru Rafila și doamna Georgeta Bumbac, director în Ministerul Sănătății, sunt direct responsabili. Datorii mai vechi de trei luni, un bloc operator neconform, nerenovat după standarde din anul 2000, și multe alte dovezi ale dezastrului din Spitalul Sfântul Spiridon Iași, toate sunt detaliate într-un raport de audit pe care ministrul Rafila a refuzat să-l facă public. Probabil ca să-l acopere pe managerul în funcție, care în 2018, când doctorul Tesloianu și managerul de atunci informau că se refolosesc dispozitive medicale, era director medical în spital. Adică, era direct responsabil de ceea ce se întâmpla în Spitalul Sfântul Spiridon. Iar ministrul Rafila, în loc să-l demită, îl cheamă la mediere”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...