Update. Noi bătăi de cap pentru românii cu rate la bănci. BNR a majorat vineri dobânda-cheie

Mihnea Tălău 05.08.2022, 11:03
Update. Noi bătăi de cap pentru românii cu rate la bănci. BNR a majorat vineri dobânda-cheie

Update: Banca Națională a României (BNR) a crescut, vineri, din nou, peste a șasea oară în acest an, dobânda de referință cu încă +0,75%, până la 5,5%. Indicatorul a început anul la 1,75%, iar ședința de astăzi a ajuns la 5,50%. BNR mai are programate două ședințe de politică monetară, una în octombrie și cealaltă în noiembrie.

”Cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice atât în trimestrul II, cât și în trimestrul III al anului curent, sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate. Evoluția PIB din trimestrul II implică o descreștere considerabilă a dinamicii lui anuale în acest interval, dar în condițiile creșterii robuste a consumului privat, inclusiv pe seama unui efect de bază”, se arata în comunicatul BNR.

Știrea inițială: Românii care au rate ar putea primi o lovitură din partea Banca Națională a României (BNR)ar putea majora în ședința de azi, dobânda-cheie, ceea ce ar reprezenta o nouă lovitură pentru românii cu rate la bănci. Și așa indicele ROBOR, care crește de la o zi la alta, a sărit pragul de 8%.

Cum încearcă BNR să stopeze inflația

Conform estimărilor, majorarea va fi de un punct procentual, până la 5 ,75 % măsura este necesară pentru a opri creșterea inflației, spun specialiștii, care a ajuns acum la 15.5%.

În plus, economiștii sunt de părere că ROBOR va ajunge la 10 % iar ratele românilor se vor majora și mai mult.

Lovitura dura pentru romanii cu credite la banci

Specialiștii se aşteaptă ca paşii din octombrie şi noiembrie de majorarea a dobânzii cheie să fie ceva mai mici, iar banca centrală să încheie anul cu o dobândă de 6,50%-7%, la o inflaţie de circa 13% în 2022 şi 6,7% în 2023, anunță Antena3.

BNR a hotărât în ședința din 6 iulie 2022 majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022. În același timp a fost majorată și rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) de la 4,75 %, la 5,75% pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.

Ce se întâmplă când crește dobânda-cheie

Când crește dobânda cheie, băncile se împrumută mai scump de la BNR. Și încep să se împrumute mai scump și între ele, atunci când au nevoie de mai mulți bani decât pot obține de la BNR. Ceea ce duce la creșterea indicilor interbancari, ROBOR și IRCC, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele românilor.

Băncile se pot împrumuta de la BNR cu o dobândă egală cu dobânda-cheie a BNR + 0,5 pp. Câteodată, când lichiditate este foarte scăzută în bănci, BNR împrumută bani băncilor chiar cu dobânda de politică monetară.  Vedem însă că la scadențe de 3 luni, băncile deja se împrumută între ele, semn că au nevoie de mai mulți bani.

Decizia BNR de a crește rapid dobânda-cheie, pentru a încerca să controleze monetar inflația, nu este surprinzătoare. Majoritatea băncilor centrale din lume au avut, în ultima jumătate de an, aceeași abordare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...