Noi avertizări de vreme rea. România, sub coduri portocalii de furtuni

Nicu Stan 18.08.2021, 15:01
Noi avertizări de vreme rea. România, sub coduri portocalii de furtuni

Noi avertizări de vreme rea au fost emise de Administrația Națională de Meteorologie. România se află sub mai multe coduri galbene și portocalii vreme severă. Avertizările sunt valabile pentru jumătate din țară. Potrivit meteorologilor, sunt așteptate ploi torențiale, vijelii, precum și grindină.

ANM a emis mai multe coduri galbene și portocalii de vreme severă. Unde vine urgia

Meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au emis mai multe avertizări de cod galben şi portocaliu de vreme severă, valabile în jumătate din teritoriu.

Conform meteorologilor, se așteaptă frecvente descărcări electrice, ploi torenţiale, iar pe alocuri chiar vijelii și grindină. Vizate de codurile galben şi portocaliu sunt Bucureștiul şi alte 27 de judeţe ale țării.

Cod galben si portocaliu de vreme rea
Cod galben si portocaliu de vreme rea

Când expiră codul portocaliu

Astfel, ANM a mai emis o avertizare meteorologică de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă de astăzi de la orele 14.00 până joi, 19 august, la orele 06:00.

În plus, în intervalul menționat, în nordul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei, precum și local în Carpații Meridionali și Orientali vor exista perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70-90 de kilometri pe oră, ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, precum și grindină.

Vor cădea mari cantități de apă

De asemenea, cantitățile de apă vor depăși 30-40 de litri pe metrul pătrat și izolat chiar 50-70 de litri pe metrul pătrat.

În plus, a fost emisă o avertizare meteorologică de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă de astăzi de la ora 10:00 până joi, 19 august, la orele 08:00.

Unde lovește prăpădul

De asemenea, potrivit meteorologilor ANM, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, ploi torențiale și pe alocuri vijelii și grindină.

Astfel de fenomene se vor înregistra pe parcursul zilei de miercuri, 18 august,  în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania și în nord-estul Olteniei. De asemenea, în noaptea de miercuri spre joi, adică 18-19 august, și în Dobrogea. În plus, conform meteorologilor ANM, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-40 de litri pe metrul pătrat. Acest tip de fenomene se vor înregistra pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Temperaturile, în scădere

De asemenea, în perioada 18 august, ora 09:00-19 august, ora 10:00, meteorologii ANM au anunţat că temperaturile vor fi mai mici.

 „Valorile termice vor fi în scădere față de ziua precedentă, astfel maxima va fi de 30…32 de grade, iar minima de 15-17 grade. În special după orele amiezii, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi perioade în care se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice”, au mai arătat meteorologii ANM.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe