Noi amenzi usturătoare pentru şoferi. Aşa puteţi scoate din buzunar peste 1.300 de lei

Badea Violeta 27.09.2021, 10:52
Noi amenzi usturătoare pentru şoferi. Aşa puteţi scoate din buzunar peste 1.300 de lei

Veste proastă pentru șoferii din România. Aceștia ar putea fi pedepsiți mult mai drastic dacă nu respectă legea în trafic. Iată ce amenzi uriașe ar putea primi conducătorii auto, potrivit noului Cod Rutier.

Noi modificări cuprinse în noul Cod Rutier

De-a lungul timpului, legea care reglementează circulația pe drumurile publice din România s-a tot modificat. Autoritățile caută tot felul de soluții pentru a reduce numărul mare de accidente rutiere și de conflicte produse pe șosele.

Un proiect de lege depus de curând la Senat vizează, din nou, modificarea Codului rutier din țara nostră. Autoritățile vor să aplice reguli mult mai drastice în ceea ce privește încălcarea legislației rutiere. Prin propunerea legislativă numărul B277/2021 se prevede completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Concret, noile măsuri propuse se referă la conducătorii auto care obișnuiesc să parcheze autoturismele neregulamentar, în zone neamenajate. Astfel, mulți dintre aceștia blochează trotuarul destinat traficului pietonal. Mulți șoferi nu sunt de acord cu noile reglementări ale Codului Rutier și acuză faptul că nu există suficiente locuri de parcare, mai ales în centrul orașelor aglomerate.

Noi modificari cuprinse in noul Cod Rutier 
Noi modificari cuprinse in noul Cod Rutier

Ce prevede noul proiect de lege

Proiectul stabilește sancționarea conducătorilor auto cu amenzi mai mari pentru „nerespectarea interdicției privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată lățimea minimă de cel puțin un metru a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor”. Acest paragraf ar urma să fie introdus în Codul rutier românesc, după punctul 23 aliniatul 1 al articolului 102.

După punctul 10 al literei d) de la alineatul (1) al articolului 108 se introduce un nou punct, punctul 101 care va prevede următorul lucru: „nerespectarea interdicției privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată lățimea minimă de cel puțin un metru a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor”.

Șoferii care încalcă legea vor primi o sancțiune de 6 puncte de penalizare. În plus, ei vor primi o sancțiune din clasa a IV-a de sancțiuni care prevede între 9 și 20 de puncte de amendă.

Clasele de sancțiuni

*Menționăm că punctul de amendă este de 145 de lei

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...