Ninsori abundente în București, anunțate de ANM. Cât vor dura acestea

Ioana Bucur / 12.01.2021, 20:40
Ninsori abundente în București, anunțate de ANM. Cât vor dura acestea

Ninsori abundente în București. Meteorologii de la ANM au emis o nouă prognoză specială pentru Capitală. Ce strat de zăpadă se va depune.

Prognoză specială de la ANM: Ninsori abundende în București, în următoarele ore

A fost emisă o nouă prognoză specială pentru București. Potrivit specialiștilor de la ANM, în intervalul 12 ianuarie, începând de la ora 18:30, până miercuri, 13 ianuarie, ora 10:00, se vor înregistra ninsori abundente în Capitală. În această perioadă, se va depune un nou strat de zăpadă, neuniform, ce va ajunge până la trei sau chiar cinci centimetri, iar temperatura minimă se va situa în jurul valorii de zero grade Celsius, au anunțat meteorologii.

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Cod galben de ninsori abundente în 22 de județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, încă de duminică, 10 ianuarie, un cod galben de ninsori și vânt puternic ce vizează 22 de județe din sudul țării și Capitala. Până miercuri, 13 ianuarie, ora 10:00, meteorologii au anunțat înnorări temporare, ninsori, lapoviță, ploaie, condiții ce vor favoriza formarea unui strat de polei. Vântul va sufla slab și moderat (rafale de 30 – 40 km/h). Vor fi maxime în jur de 1 grad și minime de -2 – 0 grade.

Prognoză specială ANM. Inquam Photos / Alexandru BuscaNinsori abundente în București, în următoarele ore.
Utilajele de deszăpezire, mobilizate după prima noapte de cod de ninsori. Inquam Photos / Alexandru Busca

Autoritățile au mobilizat utilajele de deszăpezire

După prima noapte de cod galben de ninsori, angajații CNAIR au intervenit pe întreaga rețea de drumuri naționale, cât pe și autostrăzi, cu mai bine de 1131 utilaje și au împrăștiat aproximativ 7182 tone material antiderapant, a anunțat compania.

În București, traficul a fost fluidizat cu ajutorul celor 400 de utilaje de deszăpezire din dotarea Primăriei Capitalei, dar și prin sprijinul Brigăzii Rutiere de Poliție. În ciuda eforturilor, ninsoarea a avariat duminică noaptea, în București și Ilfov, nouă mașini. De asemenea, 15 copaci și un stâlp de electricitate au căzut din pricina zăpezii și vântului puternic, conform comunicatului emis de Inspectoratul pentru situații de urgență. Stâlpul se afla pe șoseaua Dobroești, însă mai multe incidente au fost semnalate și pe străzile Nicolae Milescu, Covasna, Calea Floreasca, Slăniceanu și Politehnicii.

Ce județe au fost afectate de ninsoarea care a făcut ravagii în România

În cursul zilei de ieri, ninsoarea abundentă și intensificările vântului au produs efecte în 11 județe (AG, BZ, CT, DB, GR, HJ, HR, OT, PH, TR și VL) și în municipiul București. Pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 4 curți, 1 anexă, 2 subsoluri și 1 stradă. Totodată, vântul puternic a doborât 30 copaci, 5 stâlpi de electricitate și mai multe cabluri electrice, fiind avariate 11 autoturisme. De asemenea, misiunile din teren au presupus și deblocarea a 3 autovehicule derapate, din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare.

Ca urmare a vremii nefavorabile și traficul rutier a fost temporar afectat pe 1 drum național ( DN 67/VL ) și 4 drumuri județene ( DJ 703 E – AG, DJ 203G – BZ, DJ 411 – GR și DJ 601 A – GR ), din cauza unor stâlpi/copaci căzuți pe carosabil și a unui autovehicul derapat. Cele mai multe efecte au fost înregistrate în municipiul București, unde pompierii militari au intervenit pentru degajarea a 17 copaci, 2 stâlpi de electricitate și 1 cablu, fiind avariate 9 autoturisme.

De asemenea, din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele în Porturile Constanța Nord, Constanța Sud, Midia și Mangalia. La această oră nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor meteorologice. Evoluția dinamicii din teren va fi monitorizată de Centrul Operațional Național din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților din zonele afectate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store, se arată în informarea IGSU.

Ce se întâmplă cu vremea în a doua jumătate a lunii ianuarie

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au revenit, luni, cu prognoza meteo pentru a doua jumătate a lunii ianuarie, iar veștile nu sunt deloc bune.

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru a doua jumătate a lunii ianuarie, în toate zonele țării. Starea vremii pentru următoarele două săptămâni anunță temperaturi scăzute, cu minime ce vor atinge minus 12 sau chiar minus 14 grade.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI