Ninsoare în luna iulie în Maramureș: unde s-a depus un strat de zăpadă noaptea trecută

Suntem în mijlocul verii, dar vremea continuă să uimească în multe zone din țară. Pe lângă episoade de caniculă, furtuni și ploi torențiale, au fost zone în care a nins noaptea trecută. S-a întâmplat în județul Maramureș.

Dacă majoritatea orașelor din România s-au confrunta cu episoade de caniculă sau furtuni violente și ploi torențiale de vară, în județul Maramureș a nins în noapte de marți spre miercuri.

Temperatura a scăzut extrem de mult noaptea trecută, astfel că s-a așternut un strat de zăpadă. A nins pe Vârful Pietrosu Rodnei, cel mai înalt vârf montan din orașul Borșa, la o altitudine de peste 2.300 metri.

Ninsoare în toiul verii în Maramureș

Primarul orașului Borșa susține că sunt extrem de rare episoadele în care ninge în toiul verii. Noaptea trecută s-au înregistrat, însă, zero grade.

De 15 ani nu a mai nins în mijlocul verii, spune primarul din Borșa, Sorin Timiș.

„În ultimele trei-patru zile vremea s-a răcit treptat, iar în noaptea de marţi spre miercuri a fulguit sus pe munte, astfel că avem prima zăpadă pe Vârful Pietrosul Rodnei, la peste 2.300 de metri altitudine, înregistrată în luna iulie. Temperatura scăzută din noaptea de marţi spre miercuri a adus prima zăpadă pe cel mai înalt vârf montan din Borşa, au fost, cred, zero grade. Sus pe vârf era cernut alb. În luna iulie eu nu îmi aduc aminte să fi nins, în urmă cu 15 ani, în luna august, a mai fost o fulguială sus pe munte, dar nu în iulie”
Sorin Timiș, primarul orașului Borșa

Edilul susține că orașul Borșa înregistrează temperaturi extrem de mici pentru această perioadă. Miercuri dimineață, spre exemplu, mercurul din termometre nu arăta mai mult de 10 grade Celsius.

De altfel, meteoroogii susțin că vremea se va răcori, miercuri, în aproape toată țara. După o perioadă marcată de temperaturi caniculare, Administrația Națională de Meteorologie anunță că temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 și 27 de grade Celsius, iar minimele între 19 și 18 grade Celsius.