Nicușor Dan se prezintă joi la DNA. Plângerea este din 2019. ”O consider vinovată pe Gabriela Firea”

Cristian Cojocaru 15.04.2021, 14:51
Nicușor Dan se prezintă joi la DNA. Plângerea este din 2019. ”O consider vinovată pe Gabriela Firea”

Astăzi, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan este așteptat la DNA. Edilul urmează a fi audiat în legătură cu o plângere care a fost depusă în anul 2019. Potrivit plângerilor, ar fi fost comise ilegalități în Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3.

Nicușor Dan este așteptat la DNA

Primarul Capitaleli, urmează a ajunge astăzi la DNA pentru a fi audiat cu privire la o plângere penală pe care a depus-o în urmă cu aproape doi ani. Nicușor Dan a reclamat mai multe ilegalități care ar fi fost comise în cadrul Planului Urbanistic Zonal Sector 3. Edilul este de părere că vinovați de aceste lucruri se fac fostul primar, Gabriela Firea precum și fostul arhitect-șef al Bucureștiului, Ștefan Dumitrașcu.

„Astăzi voi merge la DNA, pentru a continua demersurile iniţiate în 2019, atunci când am făcut plângere penală în care acuzam ilegalităţi cu privire la PUZ Sector 3. Conform procedurilor legale, am fost invitat pentru a da declaraţii referitoare la plângerea depusă atunci, pentru a putea avansa lucrările la acest dosar. Printre persoanele pe care le consider vinovate şi împotriva cărora am făcut această plângere se află fostul primar general Gabriela Firea şi fostul arhitect-şef al Capitalei, Ştefan Dumitraşcu”, a scris Nicuşor Dan, într-un mesaj postat pe Facebook.

Nicusor Dan consideră ca vechea administatie se face vinovata in acest dosar
Nicusor Dan consideră ca vechea administatie se face vinovata in acest dosar

Destinația a zeci de hectare de teren schimbată în mod ilegal

În plângerile depuse de către primarul Capitalei, acesta arată cum destinația a câtrova zeci de hectare de teren a fost schimbată într-un mod ilegal. Potrivit acestuia, acele hectare de teren erau spații verzi care au fost ulterior schimbate în spații construibile. Prejudiciul s-a învârte în jurul a 300 de milioane de euro.

„Am arătat în acea plângere că PUZ Sector 3 a fost adoptat cu încălcarea mai multor prevederi legale, dar şi faptul că acest PUZ încalcă dreptul bucureştenilor la un mediu sănătos. Erau zeci de hectare de teren cărora, în mod nelegal, li se schimba destinaţia din spaţiu verde în spaţiu construibil, ceea ce însemna pentru proprietari un folos necuvenit estimat la aproape 300 de milioane de euro.

Lucrurile sunt acum analizate de DNA şi sper ca această speţă să avanseze cât mai rapid. Această plângere penală a fost instrumentul pe care l-am avut atunci, în 2019, când eram deputat şi vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. În 2021, ca primar al Municipiului Bucureşti, am un instrument mai puternic, pe care l-am şi folosit, respectiv propunerea de suspendare a PUZ-urilor de sector pentru un an de zile, lucru pe care CGMB l-a votat.

E foarte important ca bucureştenii să aibă un mediu curat şi e foarte important ca orice decizie privind dezvoltarea oraşului să se ia în mod legal, nu pe bază de interese ascunse”, a mai arătat Nicuşor Dan, care urmează a avea întâlnirea cu magistrații la ora 14:30.

Urmăriți Impact.ro și pe