Nicușor Dan, primii pași pentru rezolvarea problemei apei calde în București. A semnat actele în urmă cu puțin timp

Iancu Andreea 10.11.2020, 20:58
Nicușor Dan, primii pași pentru rezolvarea problemei apei calde în București. A semnat actele în urmă cu puțin timp

Problema apei calde și căldurii pentru bucureșteni pare să își găsească în curând rezolvarea, După cum a anunțat și în campania electorală, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a reușit să pornească cu pași mărunți către refacerea sistemului de termoficare al Bucureștiului.

Nicușor Dan a anunțat începutul procesului de rezolvare a problemei apei calde în București

În plină iarnă, într-o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic, bucureștenii se confruntă cu problema apei calde și căldurii. Numeroase blocuri din Capitală nu au apă caldă și nici căldură. Acest lucru se datorează unui sistem de termoficare cu mult învechit. Totuși, noul primar al Bucureștiului a anunțat că a găsit o rezolvare pentru această problemă. Împreună cu premierul Ludovic Orban și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, primarul general a semnat contractul de finanțare a modernizării sistemului de termoficare.

Alături de premierul Ludovic Orban și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, am semnat azi contractul de finanțare pentru modernizarea rețelei primare de termoficare a Capitalei. E vorba de un proiect în valoare totală de 1,5 miliarde de lei, dintre care aproximativ 87% fonduri europene nerambursabile, prin care vor fi reabilitați 212 kilometri de conductă din rețeaua primară.

Nicușor Dan, Ludovic Orban și Marcel Boloș au semnat contractul de modernizare al sistemului de termoficare din Capitală foto - Facebook
Nicușor Dan, Ludovic Orban și Marcel Boloș au semnat contractul de modernizare al sistemului de termoficare din Capitală
foto – Facebook

Sistemul de termoficare al Bucureștiului, modernizat cu bani europeni și bani de la stat

Totodată, pentru că este nevoie de o diferență de bani care să susțină acest proiect, statul român s-a angajat să contribuie cu 200 de milioane de euro. Astfel, conform declarației lui Nicușor Dan, bucureștenii vor beneficia de rezolvarea problemei căldurii și apei calde. Modernizarea sistemului de termoficare și reabilitarea blocurilor vor aduce confort în casele cetățenilor, după implementarea proiectelor.

În plus, Guvernul României – prin premierul Ludovic Orban – s-a angajat să contribuie separat cu 200 de milioane de euro pentru reabilitarea unei alte părți din rețeaua primară de termoficare, dar și cu demararea unui proiect pentru modernizarea producției de energie pentru termoficare, în cadrul ELCEN (pentru care voi reveni cu detalii în curând). Parteneriatul dintre municipalitatea bucureșteană și Guvern presupune de asemenea continuarea investițiilor în eficientizarea energetică a clădirilor prin izolare termică.

Pornesc deci acest mandat cu 4 proiecte importante pentru rezolvarea problemei căldurii și apei calde în București: două proiecte pentru reabilitarea rețelei principale de termoficare, un proiect pentru îmbunătățirea producției de energie termică și un proiect pentru termoizolarea blocurilor. Cu ajutorul bucureștenilor și în parteneriat cu administrația centrală, le voi duce la capăt.

Iar fostului primar general Firea – care s-a certat cu patru guverne și n-a făcut nicio investiție în termoficare, a băgat în faliment RADET și a lăsat bucureștenii fără apă caldă – îi spun că veninul pe care continuă să-l arunce public nu poate acoperi eșecul total al mandatului ei pe subiectul căldurii și apei calde, a explicat Nicușor Dan printr-o postare pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe