Primele zece luni de mandat în fruntea Primăriei București. La o conferință de presă susținută marți, 31 august, Nicușor Dan a anunțat că, până în acest moment, au fost închise 14 din cele 16 companii municipale create de administrația Firea. Aproape 3.000 de oameni ar urma să fie dați afară.
Marți, 31 august 2021, Nicușor Dan a prezentat un bilanț al primelor zece luni de mandat în fruntea Primăriei București. Una dintre cele mai importante teme abordate a fost cea a companiilor municipale înființate de Gabriela Firea.
În jur de 2.700 de angajați ar urma să își piardă locurile de muncă.
„Am definitivat procedurile noastre administrative pentru a închide 14 din cele 16 companii pe care urma să le închidem în prima etapă. Din acest moment, rămâne doar să se desfășoare procedurile juridice, de către lichidatori și de instanțele de judecată.
Din cele 14 companii vor fi disponibilizați 2.700 de oameni, mulți dintre ei au plecat deja, cheltuielile salariale anuale ale acestor oameni, 150 de milioane de lei”, a anunţat, marţi, primarul Capitalei, Nicuşor Dan.
Edilul a ținut să amintească despre cheltuielile „exagerate pe care aceste companii municipale le-au produs în bugetul orașului”.
„E un prejudiciu de sute de milioane de euro. Vă aduc aminte doar că în urma unui control al Ministerului Finanțelor am sesizat DNA-ul pentru gravele prejudicii și abuzuri de la Compania de Cimitire, unde s-au eludat proceduri de achiziție publică, unde s-au cumpărat cu sume mult peste prețul pieței mai multe bunuri”, a spus Nicușor Dan.
Primarul a declarat că, din cele 16 companii, au mai rămas de închis dar cele de parking și protecție civilă, adăugând că acestea vor fi și ele desființate „curând”. Alte patru vor fi menținute provizoriu „pentru că asigură niște servicii pe care la un moment dat o să le trecem în structura municipalității”. Este vorba despre STB, Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii şi Termoenergetica.
Nicușor Dan a mai declarat că a preluat o primărie „în faliment, în sensul cel mai propriu al cuvântului” și că instituția avea în cont, în momentul în care și-a primit mandatul, trei milioane de lei şi datorii de trei miliarde de lei.
„Primăria era într-un faliment pe care nu îl declarase”, a spus el.
Edilul a precizat că au fost restructurate cheltuielile Primăriei, astfel încât sumele la capitolul bunuri şi servicii au fost diminuate cu peste 200 de milioane de lei în primele şapte luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut.