Niculae Bădălău rămâne în arest. ÎCCJ a respins contestația fostului politician

Stan Filon, Mihnea Tălău 08.12.2022, 18:20
Niculae Bădălău rămâne în arest. ÎCCJ a respins contestația fostului politician

UPDATE:

Contestația lui Niculae Bădălău la măsura arestului preventiv a fost respinsă, joi, chiar în ziua în care împlinește 62 de ani, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Magistrații ÎCCJ au decis ca Elena Matache, inculpată în același dosar, care inițial a fost plasată în arest la domiciliu să mergă și ea în arest preventiv.

Bădălău este acuzat de procurori că i-ar fi promis unui primar din Giurgiu remiterea a 7% din valoarea unor contracte pentru a atribui lucrările firmei ginerelui său.

Parlamentul l-a revocat pe Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit, cu 308 voturi „pentru” și o abținere, iar un parlamentar nu și-a exprimat deloc votul.

Purtătorul de cuvânt al PSD Ştefan Radu Oprea a anunţat că social-democraţii au depus, luni, către Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, o solicitare pentru declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru şi vicepreşedinte al Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău, suspectat de către DNA de dare de mită, deoarece nu a existat o demisie a acestuia.

 

Știrea inițială:

Fostul senator PSD Niculae Bădălău așteaptă să vadă dacă va fi sau nu eliberat din arest! Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor lua în discuţie contestaţia depusă de politicianul social-democrat la decizia privind arestarea sa preventivă.

Niculae Bădălău își așteaptă sentința

Niculae Bădălău se află în arest preventiv din data de 28 noiembrie, însă astăzi așteaptă decizia magistraților ÎCCJ, care vor lua în discuție contestaţia pe care politicianul a depus-o la decizia pronunţată de Curtea de apel Bucureşti privind emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele său. În cadrul aceleiaşi şedinţe, magistraţii Curţii Supreme vor lua în discuţie şi contestaţia depusă de DNA cu privire la decizia instanţei de fond de a emite mandat de arestare la domiciliu pentru al doilea inculpat din acest dosar, Elena Matache.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus iniţial punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 27 noiembrie, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii. procurorii îl acuză de dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă.

Niculae Badalau isi asteapta sentinta. Eliberarea sa din arest, discutata de ICCJ
Niculae Badalau isi asteapta sentinta. Eliberarea sa din arest, discutata de ICCJ

Ce acuzații îi aduc procurorii DNA lui Niculae Bădălău

„În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menţionată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii, în ordonanţă.

Procurorii DNA mai susțin că, după ce, în 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea a 7% din valoarea contractului menţionat (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă 7% din valoarea celor două contracte. Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, luni, în plenul reunit, pentru revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...