Nicu Ceaușescu a fost ascuns într-o cușcă! Care a fost motivul. Secretul, păstrat vreme de mulți ani. ”A primit ordin!”

Ana Anitoiu 15.12.2020, 13:59
Nicu Ceaușescu a fost ascuns într-o cușcă! Care a fost motivul. Secretul, păstrat vreme de mulți ani. ”A primit ordin!”

Nicu Ceaușescu a fost ascuns într-o cușcă, în urmă cu mai bine de 31 de ani, la ordinul tatălui său, care în doar câteva luni avea să moară împușcat, la Revoluția din decembrie 1989. Tovarășul suprem n-a stat la discuții în acel moment, iar fiul său n-a îndrăznit să-i iasă din cuvânt.

Când a fost Nicu Ceaușescu ascuns într-o cușcă

Totul s-a petrecut pe 29 martie 1989. Atunci, echipa națională de fotbal a României învingea Italia cu 1-0, într-un meci amical. Golul a fost marcat de Ioan Ovidiu Sabău. Nicu Ceaușescu n-a lipsit de la eveniment. Pe atunci, el era prim secretar al județului Sibiu și se zvonea că avea să devină următorul președinte al României Socialiste, după tatăl său, Nicolae Ceaușescu.

Totuși, Nicu Ceaușescu n-a putut să urmărească meciul în liniște deplină. El a fost nevoit să se uite către teren dintr-o cușcă, printr-o crăpătură. Episodul a fost povestit de Mircea Pascu, fost președinte al Federației Române de Fotbal (FRF), care a murit în luna septembrie, la vârsta de 85 de ani.

Care a fost motivul pentru care Nicu Ceaușescu a ajuns ascuns într-o cușcă

La acel meci, ce a avut loc la Sibiu, tribunele stadionului erau pline. În plus, italienii nu au venit singuri, ci cu mulți ziariști. Situația politică din România era interesantă pentru jurnaliștii străini, care ar fi vrut să publice materiale cu fiul cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu. Cei doi nu știau, la acea vreme, că mai aveau mai puțin de un an de viață.

”Lupta mare a fost pentru italieni să-l caute şi să-l fotografieze pe Nicu Ceauşescu. Acesta a primit însă ordin de la tatăl său să stea ascuns pe perioada în care au stat italienii la Sibiu. Nici la meci n-a fost văzut. Am aflat ulterior că s-a pitit sus, la oficială, într-o cuşcă montată acolo. A urmărit jocul printr-o crăpătură”, a spus Mircea Pascu, într-un interviu pentru Libertatea.

Nicu Ceausescu a fost ascuns intr-o cusca! Care a fost motivul. Secretul, pastrat vreme de multi ani. A primit ordin!
Nicu Ceausescu

Cum au fost tratați străinii, în România

În plus, Mircea Pascu a povestit că ziariștii italieni au fost cazați în condiții foarte bune și că li s-a pus la dispoziție orice și-ar fi putut dori. ”De la whisky până la icre negre, aşa că n-au avut ce articole «de senzaţie» să dea!”, a mai spus fostul președinte al FRF.

Vezi și: Nicolae Ceaușescu și boala secretă de care nu știa aproape nimeni. Ce s-a întâmplat în vila lui din Primăverii după ce a refuzat anestezia

Nicu Ceaușescu a stat ascuns în toată perioada în care italienii au stat la Sibiu. Fiul conducătorului României socialiste a găsit, totuși, o soluție ca să poată să își facă și plăcerea de a asista la meci, fără să apară în vizorul presei, exact așa cum i-a ordonat tatăl său.

Cine a apărut în lumina reflectoarelor, în timp ce Nicu Ceaușescu stătea într-o cușcă

Pe de altă parte, în timp ce Nicu Ceaușescu stătea pitit într-o cușcă, doar ca să nu rateze meciul, alte două persoane stăteau în lumina reflectoarelor. Mai exact, Gigi Becali și vărul lui, Victor Becali. Cei doi au urmărit jocul chiar de pe o bangă aflată la marginea terenului. Ei abia intraseră în anturajul fotbaliștilor români, pentru care procurau contra cost diverse bunuri, chiar și din străinătate.

”Gigi ieșea mult cu Hagi, erau buni prieteni. Și atunci îi placea să fie în prim-plan. Avea bani ca și acum. Înainte de ’89, Becali era la fel ca azi, numai că atunci venea în cantonament la noi și ne vindea iaurt și brânză de cea mai bună calitate”, a dezvăluit, în urmă cu câțiva ani, fostul international Gabi Balint, conform gsp.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...