Nicolae Ciucă: Sunt adevărate crime împotriva umanității, crime de război

Ana Anitoiu 18.03.2022, 11:53
Nicolae Ciucă: Sunt adevărate crime împotriva umanității, crime de război

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, că Rusia este vinovată de crime împotriva umanității și de crime de război după ce a declanșat războiul din Ucraina, în care forțele armate ale liderului rus Vladimir Putin au distrus inclusiv locuințe, maternități, spitale și școli.

Nicolae Ciucă, despre războiul început de Rusia: „E inacceptabil”

Premierul României, general în rezervă, a declarat că războiul început de Rusia în Ucraina este neprovocat și ilegal. Nicolae Ciucă a precizat că militarii lui Vladimir Putin comit crime împotriva umanității și crime de război.

„Avem o serie întreagă de oportunități pe care nu trebuie să le pierdem. Să nu mai trăim acele momente de a deplânge precaritatea istorică. Războiul a revenit în prim-planul Europei, iar dreptul a fost pus în paranteze, odată cu invadarea Ucrainei, absolut neprovocat și ilegal. Au fost încălcate toate normele internaționale.

E inacceptabil! Avem valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, maternități, spitale și școli. Sunt adevărate crime împotriva umanității, crime de război, care caracterizează această acțiune a Rusiei împotriva Rusiei, și a lumii”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciuca: Sunt adevarate crime impotriva umanitatii, crime de razboi
Imagini din razboiul din Ucraina. Foto: Twitter

Nicolae Ciucă, despre sancțiunile impuse Rusiei

De asemenea, Nicolae Ciucă a spus că sancțiunile pe care Occidentul i le-a impus Rusiei, după declanșarea războiului în Ucraina, au atins cote ce înainte de acest conflict erau inimaginabile. Premierul a precizat că în acest context, Moscova trebuie să renunțe la logica de agresiune și să înceteze ofensiva.

„Și-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor armat sau blocarea Nord Stream 2? Același lucru s-a întâmplat peste Ocean cu țările care împărtășesc aceleași valori și gândesc la fel”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a adăugat că România s-a arătat solidară cu Occidentul împotriva Rusiei. A crescut prezența NATO și americană pe teritoriul ei, precum și bugetul de Apărare și măsurile în acest domeniu. În plus, a început căutările de resurse energetice alternative și a avut discuții cu Turcia referitoare la contractarea de gaze naturale lichefiate.

Nicolae Ciucă, despre cum a gestionat România criza refugiaților din Ucraina

Totodată,, prim-ministrul Nicolae Ciucă a spus că România a „strălucit” în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, în contextul în care a avut o jumătate de milion de ucraineni pe teritoriul său, la care s-au adăugat resortisanți ai altor state care au traversat teritoriul ca să ajungă în țările din care provin. Liderii mondiali au recunoscut implicarea țării.

„Am discutat cu toți premierii implicați în criza migranților.A fost un moment în care aș putea spune, fără teama de a greși, că România a strălucit și putem continua să strălucim. A fost o colaborare extraordinară, loială și emoționantă între cetățeni, instituțiile statului și organizațiile neguvernamentale.

Am construit și operaționalizat pe teritoriul României HUB-ul logistic, care ne permite să îi ajutăm pe ucrainenii rămași în Ucraina pentru a-și apăra țara”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a amintit că pe 24 februarie, când Rusia a declanșat un război în Ucraina, România se confrunta cu pandemia de coronavirus și efectele economice provocate de aceasta. Ulterior, la lângă problemele existente s-a făcut simțită și criza energetică, strâns legată de ofensiva rusă. La toate acestea s-au adăugat apoi ruperea lanțurilor de aprovizionare și criza migranților.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...