Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Marinei: „Conflictul din apropierea graniţelor subliniază necesitatea unei armate moderne”

Elena Avramescu 15.08.2022, 10:57
Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Marinei: „Conflictul din apropierea graniţelor subliniază necesitatea unei armate moderne”

Astăzi, forţele Navale Române sărbătoresc Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz. În acest sens, manifestările de la Constanţa încep cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi se vor desfăşura atât în portul militar, cât şi în Portul Tomis.

Mesajul transmis de Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Marinei

În portul militar sunt prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, iar festivitatea a început cu serviciul religios, după care vor urma alocuţiunile şi vizitarea navei-şcoală „Mircea”, care s-a întors recent dintr-un marş internaţional de instrucţie.

Astfel, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Marinei Române, în care a ținut să puncteze faptul că securitatea regiunii este vitală pentru siguranța noastră, iar conflictul din apropierea graniţelor arată necesitatea ca România să aibă o armată modernă, dotată cu echipamente de ultimă generaţie.

„Securitatea acestei zone, marcată de provocări complexe şi în continuă evoluţie, este vitală pentru garantarea securităţii noastre, a tuturor. Prin misiunile îndeplinite cu succes, România contribuie la asigurarea libertăţii de navigaţie, libertăţii comerţului şi circulaţiei în Marea Neagră şi la siguranţa traficului naval, dovedind capacitatea ţării noastre de a fi un furnizor de securitate şi garant al stabilităţii in regiunea extinsă a Mării Negre şi în bazinul mediteranean”, a declarat prim-ministrul României.

Premierul a ținut să noteze și faptul că va susține necondiționat programele de modernizare ale Armatei României şi Forţelor Navale Române și a vorbit despre ceea ce a determinat transformarea conceptuală, structurală şi de acţiune a Forţelor Navale, fiind vorba despre securitatea din zona Mării Negre şi participarea României în cadrul structurilor de securitate ale NATO şi Uniunii Europene.

Nicolae Ciuca, mesaj de Ziua Marinei
Nicolae Ciuca si Klaus Iohhanis la Ziua Marinei

„Conflictul din apropierea graniţelor subliniază o dată în plus necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generaţie. Perioada recentă a consfinţit accelerarea procesului de modernizare a Forţelor Navale atât pentru a răspunde cerinţelor ce revin acestei importante categorii de forţe armate în cadrul procesului de implementare a angajamentelor asumate faţă de NATO şi UE, cât şi pentru a fi în măsură să răspundă noilor provocări ale mediului de securitate internaţional.

Voi sprijini în continuare, de la nivelul Guvernului României, derularea programelor de modernizare a Armatei României şi Forţelor Navale Române”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În cursul zilei de astăzi, Portul Tomis va cuprinde expoziţii de tehnică militară, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ, ateliere interactive de noduri marinăreşti, precum şi simulatoare de bătălii navale.

La scurt timp după defilarea aviaţiei, o să poată să fie văzut „Zeul Neptun”, care va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, astfel că toți vizitatorii vor putea să participe. Nici formaţia de nave militare nu a fost uitată, care va defila până la Midia şi retur, pentru a saluta turiştii aflaţi pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcaţiunilor turistice.

Puțin mai târziu, marinarii militari o să fie zăriți în Portul Tomis până la ora 20:00, iar apoi publicul o să asiste la un concert susţinut de formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, ce va avea loc pe faleza de la Cazino.

Aniversarea Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dar şi cu retragerea cu torţe a marinarilor, după care va urma un impresionant spectacol de artificii.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...