Nicolae Ciucă infirmă zvonul conform căruia pe teritoriul României s-ar instrui militari ucraineni: „Nu încape în discuție”

Elena Avramescu 20.04.2022, 14:22
Nicolae Ciucă infirmă zvonul conform căruia pe teritoriul României s-ar instrui militari ucraineni: „Nu încape în discuție”

În cursul zilei de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la Oradea, că nu vor fi instalate tabere de instrucție a soldaților ucraineni în România, după cum s-a tot zvonit zilele acestea. Crificările au fost făcute după ce purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunţat că va începe un program de pregătire pentru militarii ucraineni.

Pe teritoriul României nu sunt instruiți militari ucraineni

„Am văzut că există informația conform căreia pe teritoriul României s-ar instrui militari ucraineni. Nu încape în discuție. Fac apel la cetățenii români să aibă grijă de unde se informează. Este o situație de securitate deosebit de complicată și în acest ansamblu există multe informații care fac parte din domeniul dezinformării și al propagandei. Avem nevoie de foarte mult discernământ când primim astfel de informații”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Antena 3.

Aceste clarificări au fost făcute după ce purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunţat că va începe un program de pregătire pentru militarii ucraineni, care va fi făcut de specialiştii NATO, însă nu se va face pe teritoriul Ucrainei. În plus, John Kirby nu a vrut să dezvăluie mai mult despre regiunile de antrenament selectate.

„Un număr mic de ucraineni vor fi instruiţi în folosirea tunurilor Howitzer şi după aceea vor fi trimişi înapoi în ţara lor pentru a-şi pregăti colegii”, a spus purtătorul de cuvânt.

În cursul zilei de luni, Armata Statelor Unite se așteaptă să înceapă să antreneze ucrainenii cu privire la utilizarea artileriei obuzier în zilele următoare, a declarat un înalt oficial american al apărării. Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a anunțat o asistență militară suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, extinzând ajutorul pentru a include artileria grea înaintea unui atac mai larg al Rusiei, așteptat în estul Ucrainei.

SUA plănuiesc să-i învețe pe ucraineni cum să folosească noile loturi de arme

Până acum, patru zboruri de arme au fost trimise de Statele Unite ca parte a noului pachet. Oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că antrenamentul cu obuzier va avea loc în afara Ucrainei.

Statele Unite plănuiesc să-i învețe pe instructori ucraineni cum să folosească unele dintre noile loturi de arme, cum ar fi obuziere și radare, iar apoi formatorii să-și instruiască colegii din Ucraina. Anterior, au antrenat anterior forțele ucrainene pe drone Switchblade.

Ucraina a declarat că un atac cu rachete rusești a ucis luni șapte persoane la Lviv, primele victime civile din orașul de vest, iar comandantul forțelor ucrainene care rezistă în portul devastat din sud-estul Mariupolului a făcut apel la Papa pentru ajutor. Se pare că Rusia are în plan ținte militare în Lvov și în capitala Kiev, în nord, a declarat oficialul american al apărării. Mariupol a fost contestat, deoarece Rusia părea să fi trimis întăriri în Ucraina în ultimele zile, a adăugat oficialul.

„Evaluarea noastră este că Mariupol este încă contestată și rămâne sub amenințare din aer, dar atât din cauza loviturilor de rachete, cât și a bombelor din aer, dar chiar și de artilerie”, a spus oficialul, relatează Reuters.

Oficialul a spus că există aproximativ 76 de grupuri tactice de batalioane rusești în sudul și estul Ucrainei, o creștere cu aproximativ 11 în ultimele zile.

În weekend, ministerul rus al apărării a declarat că sistemele sale antiaeriene din regiunea Odesa au doborât un avion de transport ucrainean care livra arme furnizate de guvernele occidentale. Oficialul a spus că Statele Unite nu au nicio informație care să sugereze că este adevărat.

Nu există indicii că Rusia ar încerca să recupereze nava de război Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagră, care s-a scufundat joi, a declarat oficialul american.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...