Nicolae Ciucă, avertisment în privința Rusiei: „Nivelul de ameninţare la adresa securităţii noastre a crescut”

Elena Avramescu 15.11.2022, 12:50
Nicolae Ciucă, avertisment în privința Rusiei: „Nivelul de ameninţare la adresa securităţii noastre a crescut”

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre rolul pe care îl are Rusia în privința securității la nivelul întregii Europe, și a României inclusiv, fiind de părere că reprezintă o directă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice iar acest lucru nu se va schimba prea curând. În acest sens, NATO n-a stat deoparte și a răspuns așa cum se cuvenea, arătând o abordare pe mai multe niveluri.

Rusia, o amenințare tot mai puternică pentru toate statele UE

„Rezilienţa este unul dintre cele mai versatile şi complexe concepte cu care se confruntă NATO. Într-o perioadă în care mediul nostru de securitate a devenit din ce în ce mai complex şi mai ameninţător, cu o dinamică îngrijorătoare în ceea ce priveşte evoluţia şi natura ameninţărilor, creşterea rezilienţei noastre pentru a ne pregăti mai bine capacitatea de a rezista şi de a răspunde este un element central în activitatea Alianţei.

Fundamentele acestui principiu al rezilienţei sunt consacrate în art. 1 alin. 3 din Tratatul de la Washington, care stipulează că: «Pentru a realiza mai eficient obiectivele prezentului tratat, părţile, separat şi în comun, prin intermediul unui autoajutor continuu şi eficient şi al ajutorului reciproc, îşi vor menţine şi dezvolta capacitatea individuală şi colectivă de a rezista unui atac armat»”, a declarat Nicolae Ciucă.

De câțiva ani încoace, șeful Guvernului a indicat că toate acestea au o vizibilitate majoră în cadrul NATO, trecând parțial de la energie şi schimbări climatice la gestionarea crizelor şi răspunsul la ameninţările hibride. În plus, vorbim și despre o gamă largă de situaţii, de la nivel societal la nivel naţional şi transnaţional.

„Principiul-cheie este că rezilienţa naţională şi colectivă reprezintă o bază esenţială pentru o descurajare şi o apărare credibile şi pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor principale ale Alianţei. Considerăm că aceasta este vitală în eforturile de a proteja societăţile, populaţiile şi valorile comune ale aliaţilor”, a mai spus prim-ministrul.

Nicolae Ciuca

În plus, în anul 2016, la Varşovia, Nicolae Ciucă a decis să adopte un angajament de consolidare a rezilienţei împotriva întregului spectru de ameninţări, aici fiind vorba și despre ameninţările hibride. După aceea, în 2021, a urmat un angajament reînnoit cu privire la rezilienţă, ținând că puncteze necesitatea unei abordări mult mai bine integrate.

„Pe măsură ce nivelul de ameninţare la adresa securităţii noastre a crescut, implicarea NATO în asigurarea rezilienţei a crescut. În ultimii ani, Rusia şi-a sporit asertivitatea, retorica distructivă şi ameninţările hibride, cu scopul de a schimba frontierele şi de a reconfigura arhitectura de securitate în funcţie de propriile interese. Astăzi, Rusia este, fără îndoială, cea mai gravă şi directă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice şi, având în vedere evoluţiile actuale, va rămâne astfel pe termen lung”, a spus premierul.

NATO nu a stat deoparte și a răspuns așa cum trebuie, urmărind consolidarea propriei rezilienţe. Acest lucru s-a putut realiza prin consolidarea posturii de descurajare şi de apărare a Alianţei, prin acordarea de asistenţă partenerilor pentru a putea consolida propria rezilienţă, dar şi prin furnizarea unui răspuns amplu cu privire la toate ameninţările şi provocările viitoare.

Spre final, Nicolae Ciucă a declarat că țara noastră a reușit cumva să se adapteze la aceste nevoi de contracarare a numeroaselor ameninţări , iar acest lucru s-a făcut atât prin elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în decursul anului trecut, dar şi prin crearea de noi instituţii şi infrastructuri pentru a face faţă acestor provocări.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...