Nicolae Ciucă a vorbit despre criza din energie: Avem nevoie de o soluţie care să fie înţeleasă şi asumată, atât de Guvern, cât şi de către furnizori

Ana Anitoiu 08.02.2022, 14:14
Nicolae Ciucă a vorbit despre criza din energie: Avem nevoie de o soluţie care să fie înţeleasă şi asumată, atât de Guvern, cât şi de către furnizori

Nicolae Ciucă a vorbit despre criza din energie, marți, în urma unei întâlniri cu oameni de afaceri americani. Prim-ministrul a spus că România are nevoie de o soluție ce să fie înțeleasă și asumată atât de Guvern, cât și de furnizori, și i-a invitat pe investitori să dezvolte alături de stat proiecte în digitalizare, energie curată și mediu, infrastructură și tehnologii avansate.

Nicolae Ciucă, despre criza din energie

Premierul a participat, marţi, la Forumul economic organizat de Camera de comerț Americană (AmCham România). Nicolae Ciucă a precizat că a discutat despre criza energiei electrice și că a spus că românii au nevoie să-și păstreze locurile de muncă.

„Am spus foarte clar că în centrul preocupărilor Guvernului sunt cetăţeanul şi menţinerea deschisă a activităţilor economice. Avem nevoie să ne păstrăm locurile de muncă, avem nevoie să funcţioneze toate întreprinderile mici şi mijlocii şi chiar întreprinderile mari.

Pentru toate acestea avem nevoie de o soluţie care să fie înţeleasă şi asumată, atât de Guvern, cât şi de către furnizori, distribuitori, producători şi desigur mediul de afaceri”, a declarat premierul.

Nicolae Ciuca a vorbit despre criza din energie
Nicolae Ciuca. Inquam Photos/ George Calin

Ce i-a rugat Nicolae Ciucă pe americani

De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că i-a rugat pe americanii prezenți la întâlnire să dezvăluie ce intenții de investiții au în țară.

„Chiar i-am rugat la final să îmi răspundă, nu mie, ci Guvernului, la o întrebare foarte simplă: care este intenţia de investiţii viitoare în România. Urmează ca răspunsul la această întrebare să ajungă la Guvern după ce vor fi colectate toate răspunsurile”, a spus șeful Guvernului.

Premierul le-a prezentat investitorilor proiecte IT importante ce vor avea finanțare de sute de milioane de euro prin PNRR. Printre altele, Nicolae Ciucă a dat exemplul implementării Cloud-ului Guvernamental, pentru care există alocare în PNRR de aproximativ 375 milioane de euro, pe cel al cărții de identitate electronice și semnăturii digitale și pe cel al realizării sistemului de e-Health și telemedicină.

În plus, el le-a vorbit investitorilor americani despre oportunități de finanțare de peste 16 miliarde de euro în sectorul energetic, până în anul 2030, și despre obiectivul strategic de a dezvolta infrastructura de transport.

Nicolae Ciucă a mulțumit pentru trimiterea unor soldați americani în România

Totodată, premierul a profitat de ocazie pentru a mulțumi din nou Statelor Unite ale Americii pentru decizia de a trimite 1.000 de militari în țară. Primii 100 de soldați au ajuns deja în România. Aceștia sunt specialiști care se ocupă de pregătirea deplasării restului trupelor.

„Am făcut acest lucru pentru că am considerat că, în actualul context, partea asta de măsuri asiguratorii care sunt rezultatul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cu statutul de membru al Alianţei Nord Atlantice şi Uniunii Europene se completează foarte bine cu măsurile economice şi cu investiţiile pe care oamenii de afaceri americani vor să le facă în România”, a mai declarat premierul.

Transferul a aproximativ 1.000 de militari americani din Germania în România a fost decis săptămâna trecută de administrația Joe Biden. Această hotărâre a fost luată în contextul tensiunilor existente între Rusia, Ucraina și NATO și dorința Alianței Atlanticului de Nord de a întări zona de sud a flancului estic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...