Nicolae Ceaușescu și boala secretă de care nu știa aproape nimeni. Ce s-a întâmplat în vila lui din Primăverii după ce a refuzat anestezia

Ana Anitoiu 17.11.2020, 09:04
Nicolae Ceaușescu și boala secretă de care nu știa aproape nimeni. Ce s-a întâmplat în vila lui din Primăverii după ce a refuzat anestezia

Nicolae Ceaușescu a suferit de o boală secretă, despre care nu știa aproape nimeni. Ce s-a întâmplat în vila lui din Primăverii, după ce dictatorul a refuzat o o anestezie, a rămas secret pentru români, la acea vreme.

De ce a suferit Nicolae Ceaușescu, în secret

Dacă în statele democratice, problemele de sănătate ale liderilor sunt comunicate oficial, pe scurt, înainte de anul 1989, starea de sănătate a cuplului Ceaușescu era un secret.

Nicolae Ceaușescu a avut mai multe probleme de sănătate, de-a lungul timpului. Însă, despre acestea au știut doar soția lui, Elena Ceaușescu, și medicii care l-au tratat.

Între problemele de sănătate pe care le-a avut Nicolae Ceaușescu s-a numărat diabetul. Apoi, liderul comunist suferea de scleroză și diverticuloză colonică – o boală ce produce febră mare, dureri chinuitoare în partea stângă a abdomenului, precum și sângerări ale rectului.

Nicolae Ceausescu si boala secreta de care nu stia aproape nimeni. Ce s-a intamplat in vila lui din Primaverii dupa ce a refuzat anestezia
Nicolae Ceausescu

Prin ce intervenție complicată a trecut Nicolae Ceaușescu, fără anestezie

Nicolae Ceaușescu a avut nevoie de o intervenție complicată. Aceasta nu a fost făcută într-un spital, ci în vila din cartierul Primăverii, din Capitală, după cum povestea profesorul doctor Alexandru Oproiu.

“A făcut colonoscopie și a stat fără anestezie. S-a făcut consult și s-a hotărât să se facă această colonoscopie. L-am consultat la Spitalul Elias, iar conoloscopia a fost făcută acasă. Avea încredere în medicina românească, nu se ducea afară”, spunea, într-un interviu acordat pentru dcnews.ro, medicul Alexandru Oproiu.

Pentru ca acea colonoscopie să-i fie făcută lui Nicolae Ceaușescu în vila din cartierul Primăverii, a fost mutată acolo toată aparatura necesară, de la Spitalul Fundeni.

La acea intervenție pentru liderul comunist au participat doar Alexandru Oproiu, medicul care l-a tratat, și profesorul Eugeniu Proca, care era ministru al Sănătății în acea perioadă. Atunci, intervenția nu era deloc ușoară. La o mică neatenție, era posibilă perforarea colonului.

În plus, Nicolae Ceaușescu suferea de o boală ce îl făcea uneori să leșine. Pentru tratarea acestei afecțiuni, liderul comunist a apelat la medicii chinezi, care l-au tratat cu un medicament obținut din viermi de mătase.

Vezi și: Elena Ceaușescu a fost implicată într-un grav accident rutier. Trauma de după a urmărit-o toată viața. Autorităţile au făcut tot posibilul să țină totul secret

Profesorul doctor Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a murit, la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut, pe 16 noiembrie, de rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, Viorel Jinga.

”Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat in Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică!”, a scris Viorel Jinga pe Facebook.

Profesorul doctor Alexandru Oproiu avea 60 de ani de experiență în sistemul de sănătate – public sau privat. De-a lungul vieții sale, a publicat 162 de articole de specialitate în literatura medicală română și 38 în străinătate.

Urmăriți Impact.ro și pe