Nicolae Ceaușescu, gest extrem față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat dictatorul și a făcut o criză de isterie

Stan Filon 25.10.2020, 09:30
Nicolae Ceaușescu, gest extrem față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat dictatorul și a făcut o criză de isterie

Nicolae Ceaușescu și Arsenie Boca, Sfântul Ardealului, au avut două întâlniri. Ultima întâlnire dintre cei doi s-a terminat în țipete și crize de isterie. Cel care a dat cu pumnul în masă a fost chiar dictatorul Nicolae Ceușescu, profund nemulțumit de ce a avut să-i spună părintele.

Arsenie Boca i-a spus lui Nicolae Ceaușescu că va avea parte de o moarte violentă

Arsenie Boca avea viziuni. Putea să vadă viitorul și ajunsese la un nivel care a speriat întreaga Securitate. Despre puterile sale a auzit chiar și Nicolae Ceaușescu, care a fost informat de Securitate că Arsenie Boca este un om special. De aceea l-a și vizitat, să vad ce are de spus despre el.

Părintele Arsenie Boca a fost vizitat de Nicolae Ceaușescu de două ori, în mare taină şi cu toate precauţiile necesare. Ultima dată venise acolo cu câteva zile înainte de evenimentele din decembrie 1989. Voia să cunoască evoluţia puterii sale în stat, deoarece apăruseră deja unele semnale de alarmă care anunțau instabilitate a sistemului politic, economic şi social, atât în ţară, cât şi în alte teritorii ale blocului comunist.

Arsenie Boca i-a prezis o moarte violenta lui Nicolae Ceausescu
Arsenie Boca i-a prezis o moarte violenta lui Nicolae Ceausescu

Ceaușescu a făcut o criză de nervi

Preotul i-a specificat atunci că, dacă va continua să conducă ţara prin aceleaşi metode inumane ca şi până atunci, îşi va pierde brusc viaţa, într-un mod violent. Aflând aceasta, Ceauşescu s-a enervat cumplit şi a făcut o adevărată criză de isterie, care însă nu l-a impresionat pe Arsenie Boca.

Nicolae Ceușescu l-a ameninţat pe părinte şi a plecat teribil de supărat şi furios. Părintele a dezvăluit că ştie de faptul că i se doreşte moartea şi că acţiunile mârşave în acest sens au început imediat după întrevederea pe care a avut-o cu dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Arsenie Boca spunea că nu va mai dura mult timp şi va pleca spre împărăţia Tatălui Ceresc, dar că va părăsi această lume datorită unui complot mişelesc, al cărui scop va fi acela de a-l otrăvi. Totuşi, el nu va împiedica aceasta, deoarece atunci misiunea lui spirituală pe pământ va fi deja terminată.

Ceea ce i-a spus Arsenie Boca lui Nicolae Ceaușescu a avut loc pe 25 decembrie 1989, când a fost executat împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu. Arsenie Boca nu a mai apucat să vadă acest trist eveniment, plecând dintre noi pe 28 noiembrie 1989.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, la Vața de Sus, Hunedoara, și a murit în 1989, Sinaia. Părinte ieromonah, teolog și artist plastic, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, apoi la Mănăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov și dus la Canal, închis de-a lungul timpului la Jilava, București, Timișoara și Oradea.

Se dorește canonizarea lui Arsenie Boca, dar procesul este unul destul de lung, după cum a amintit Biserica Ortodoxă Română. ”Canonizarea sfinţilor fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoţii de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii.Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor şi credincioşilor – indiferent dacă susţin canonizarea sau se opun acesteia – să aştepte cu rugăciune şi răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât şi denigrarea lui” – comunicat BOR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...