Nicolae Ceaușescu, fost KGB-ist? Ar fi fost manipulat să țină mitingul din 21 decembrie. Cine susține asta și ce argumente are

Iancu Andreea 04.12.2020, 11:48
Nicolae Ceaușescu, fost KGB-ist? Ar fi fost manipulat să țină mitingul din 21 decembrie. Cine susține asta și ce argumente are

Revoluția din 1989 și liderul Nicolae Ceaușescu au strâns de-a lungul timpului o serie de teorii consipraționiste, care încearcă să explice ce s-a întâmplat în România. Căderea comunismului ar fi fost strâns legată de mitingul din 21 decembrie, la care Ceaușescu ar fi fost manipulat.

România ar fi fost supusă unei acțiuni parapsihologice în decembrie 89

Una dintre teoriile care vizează Revoluția care a dus la căderea comunismului susține că Nicolae Ceaușescu ar fi fost influențat de la distanță, prin diferite tehnici, să organizeze mitingul din 21 decembrie. Teodor Filip, un fost șef al Unității Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA) notează mai multe detalii despre acest aspect în volumul „Războiul parapsihologic împotriva României” (1997). În cadrul mitingului din 21 decembrie ar fi fost utilizate arme psihologice care au indus o stare de panică participanților, explică autorul, citat de mediafax.ro.

De asemenea, Nicolae Ceaușescu ar fi fost influențat în mod telepatic de anumite puteri să ia parte la miting, în timp ce cetățenii ar fi fost stimulați prin intermediul unor unde de joasă frecvență. Și armele „halotronice”, care emit radiații electromagnetice ce afectează receptivitatea umană, ar fi fost utilizate în acea perioadă. Decizia folosirii armelor parapsihologice pe care le acuză autorul Teodor Filip în cartea sa, ar fi aparținut unor lideri ale forțelor oculte străine.

Ion Iliescu, noul lider politic după căderea lui Nicolae Ceaușescu
Ion Iliescu, noul lider politic după căderea lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, racolat de KGB?

O a doua teorie a conspirației care îl privește pe Nicolae Ceaușescu este legată de posibila sa includere în rândul agenților KGB. Se speculează că liderul comunist ar fi fost racolat în tinerețe de către serviciul rus. Explicațiile stau în faptul că Ceaușescu era duplicitar și manipulator în privința acțiunilor KGB din țară. De altfel, potrivit revolutions.mediafax.ro, serviciul rus ar fi avut un rol esențial în înlocuirea liderului comunist. Opinia publică a fost manipulată să îl considere pe Ion Iliescu, un protejat al Kremlinului, drept înlocuitorul lui Ceaușescu. Acestuia i s-a construit o imagine de salvator al națiunii.

Autorul Alexandru Saucă menționează în cartea sa, „KGB-ul şi revoluţia română. Intensificarea ofensivei fortelor antiromâneşti”, faptul că Iliescu a grăbit contactarea URSS pentru a se legitima și a fi recunoscut. Acesta declarase în seara de 22 decembrie că a luat legătura cu Ambasada sovietică pentru a prezenta noul organism, Frontul Salvării Naționale. Se pare că KGB-ul ar fi încercat să destabilizeze țara, declanșând un război civil. Iar utilizarea unor cuvinte precum masacru sau genocid au ajutat doar la crearea panicii și justificareea unui lider nou, Ion Iliescu. Potrivit autorului, aproape nici unul dintre liderii politici ai Frontului Salvării Naționale nu a protestat la data de 21 decembrie. Aceștia și-au făcut apariția doar după fuga lui Ceaușescu, transformând revolta publică în una exclusiv anticeaușistă, nu și anticomunistă.

Saucă este de părere că „asa-zisa revoluţie română a fost înfăptuită de forţe diverse şi adverse, a căror voinţă a coincis doar într-un singur punct – înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu”, conform sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...