Nicolae Ceauşescu, după prima vizită în S.U.A.: „Mănâncă prost gătit”. Cum îi bârfea dictatorul român pe americani

Andreea Bisinicu 21.01.2021, 16:17
Nicolae Ceauşescu, după prima vizită în S.U.A.: „Mănâncă prost gătit”. Cum îi bârfea dictatorul român pe americani

Cum îi bârfea Nicolae Ceaușescu pe americani, după prima vizită în S.U.A. Ce a declarat liderul comunist după prima vizită în S.U.A, după întâlnirea cu președintele american Richard Nixon. Care sunt lucrurile care îl deranjau cel mai mult la liderii Statelor Unite ale Americii. Misterul a fost deslușit, în sfârșit. Cum au fost primiți soții Ceaușescu la Casa Albă.

Cum îi bârfea Nicolae Ceaușescu pe americani, după prima vizită în S.U.A.

Despre Nicolae Ceaușescu se știu foarte multe. Inclusiv că a fost în vizită, de patru ori, în Statele Unite ale Americii unde i-a cunoscut pe trei dintre președinții americani: Richard Nixon, Gerald Ford și Jimmy Carter. Dintre cei trei lideri mondiali, președintele Partidului Comunist Român s-a înțeles cel mai bine cu Richard Nixon, pe care l-a vizitat de două ori, în timpul mandatul său: prima dată în anul 1970, iar apoi a revenit trei ani mai târziu, în 1973. Cu Gerald Ford s-a cunoscut în anul 1975, iar pe președintele Jimmy Carter l-a vizitat în 1979.

Binențeles, pentru că bârfa nu ține cont nici de statut, nici de religie, nici de sex sau vârstă, Nicolae Ceaușescu le povestea colegilor săi de la PCR despre fiecare dintre vizitele pe care le făcuse pe continentul american. Ceea ce i se părea lui Ceaușescu cel mai amuzant la americani era „simplitatea în ceea ce privește mâncarea”, acuzându-i pe liderii capitaliști că „mănâncă puțin și prost gătit”:

„Ceea ce am mai remarcat este şi simplitatea lor în ceea ce priveşte mâncarea. Mănâncă şi puţin, şi prost gătit. În general, se servesc două feluri de mâncare; e departe de cum se face la noi. Se dă la început ceva, peşte, de regulă, şi o friptură. Dacă noi am da salata pe care mi-au dat-o la Casa Albă, s-ar face scandal. La dineul care s-a oferit în onoarea şefilor de state şi guverne ni s-a dat o budincă din mălai. Vinul ni s-a servit în nişte pahare simple şi câte o jumătate de pahar de vin alb şi o jumătate de pahar de vin roşu. L-ai băut, să fii sănătos, nu ţi se mai dă. Aşa că, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte bune. În general se bea puţin. În orice caz, la prânz nu se bea”, le-a mărturisit Nicolae Ceauşescu colegilor săi de la Partidului Comunist Român, potrivit celor de la adevarul.ro 

Nicolae Ceausescu l-a vizitat pe presedintele american Richard Nixon de doua ori, in anii '70
Nicolae Ceausescu l-a vizitat pe presedintele american Richard Nixon de doua ori, in anii ’70

Cum a fost primit Nicolae Ceaușescu de către președintele american Richard Nixon

În perioada în care Richard Nixon a ocupat tronul din Biroul Oval, Nicolae Ceaușescu l-a vizitat de două ori, în S.U.A. În 1970, dictatorul a fost invitat la Washington, împreună cu soția sa Elena, cu ocazia jubileului împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Organizației Națiunilor Unite (ONU). După vizitele oficiale, soții Ceaușescu au fost duși să viziteze parcul de distracții Disneyland și celebra fabrică de mașini Ford. Cuplul prezidențial din România a fost tratat regește de către președintele Nixon și soția acestuia, Pat.

A doua vizită a avut loc trei mai târziu, în decembrie 1973, unde, din nou, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost primiți cu mare fast si cu toate onorurile posibile de către președintele Richard Nixon și soția lui. Deși gazdele americane s-au purtat ireproșabil cu președintele României de la acea vreme, Ceaușescu nu a fost mulțumit de cum au decurs lucrurile în SUA. Liderul comunist dorea un credit de circa 600 milioane de dolari, cu dobândă mică și clauza naţiunii celei mai favorizate, care presupunea un număr mare de facilităţi vamale pentru produsele româneşti importate de Statele Unite.

Mai mult de atât, se pare că vizita din 1973 a fost plănuită de Ceaușescu, forțând mâna liderului american să-l invite oficial la Washington, pentru a doua oară. Soții Ceaușescu au fost tratați regește și cazați la Blair House, una dintre cele mai luxoase reședințe. Elena Ceaușescu și-a petrecut cele patru zile răsfățându-se la cumpărături în cele mai scumpe magazine.