Nereguli la Primăria Timișoarei, după ce angajații au beneficiat de 4.000 de zile de concediu medical de la începutul anului. Ce hotărâre a luat Dominic Fritz

Elena Avramescu, Alexandra Chiric 31.08.2021, 13:06
Nereguli la Primăria Timișoarei, după ce angajații au beneficiat de 4.000 de zile de concediu medical de la începutul anului. Ce hotărâre a luat Dominic Fritz

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a cerut recent Casei Județene de Asigurări de Sănătate să facă un control de fond amănunțit, după ce numărul concediilor medicale în rândul angajaților Primăriei a crescut simțitor de la începutul anului. Astfel că în perioada ianuarie – august, angajații instituției au avut apoximativ 4.000 de zile de concediu medical.

4.000 de zile de concediu medical pentru angajații Primăriei Timișoara

Din ianuarie 2021, în Primăria Municipiului Timişoara au fost înregistrate 750 de concedii medicale, fiind cu 225 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea au beneficiat 594 de angajaţi, faţă de 428 în 2020, fiind un total de 3.996 de zile. În acest caz, Dominic Fritz a cerut Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate să verifice corectitudinea eliberării certificatelor medicale.

Este adevărat că aceste concedii se înscriu în limitele legale şi că suntem în pandemie. Există în primărie oameni care muncesc, împing lucrurile înainte, şi unii dintre ei au avut probleme de sănătate reale. Dar şi angajaţi care atunci când primesc o sarcină îşi iau un medical. Iar noua organigramă a avut un impact major asupra stării de sănătate a unor foşti şefi de direcţii, care o ţin, de atunci, din ‘medical’ în ‘medical’.

Aceasta este o modalitate de a bloca activitatea în unele compartimente şi nu este acceptabil să abuzezi de un drept individual legal prejudiciind interesul public, a scris primarul Dominic Fritz, într-o postare pe Facebook.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz este acuzat că ”forțează carantina”
Primarul Timisoarei, Dominic Fritz

Dominic Fritz a mai menționat faptul că actele normative dau dreptul Casei să verifice documentele în baza cărora medicii au acordat aceste concedii medicale, dar şi să coroboreze datele din aceste documente. Se pare că, pentru ultimele două luni, s-a cerut să se verifice existenţa planurilor de urmărire a evoluţiei bolii. În plus, în cazul aparuției mai multor nereguli are dreptul să sesizeze Colegiul Medicilor.

Actele normative dau dreptul Casei să verifice în amănunţime documentele în baza cărora medicii au acordat concediile medicale şi să coroboreze datele din aceste documente, iar pentru ultimele două luni, să verifice existenţa planurilor de urmărire a evoluţiei bolii. De asemenea, în cazul unor nereguli are dreptul să sesizeze Colegiul Medicilor, a mai spus Dominic Fritz.

Edilul Timișoarei a ținut să mai precizeze că a fost avertizat de această practică sistemică care nu poate fi stopată, fiind o cutumă în administraţia publică, însă crede că atitudinea dovedită nu este normală şi acceptabilă.

Urmăriți Impact.ro și pe