Nelu Tătaru anunță schimbări majore în Sănătate. „Urmează o perioadă grea”. Ce are în plan ministrul

Raluca Juncu 03.06.2020, 11:01

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a punctat principalele probleme regăsite în sistemul de sănătate local, care au ieșit la iveală de la izbucnirea pandemiei de COVID-19. Cum vede ministrul situația actuală a sectorului sanitar din România?

Nelu Tătaru, propuneri pentru o reformare a sistemului sanitar din România

Ministrul Sănătății a realizat o analiză mai amplă a sistemului sanitar din România și a enumerat care sunt principalele probleme cu care se confruntă românii în accesarea către serviciilor de sănătate. Acestea ar fi politizarea, managementul și legislaţia. Chestiunile amintite sunt unele binecunoscute, care sunt adânc înrădăcinate în sistemul românesc.

Ministerului Sănătăţii spune că urmează „o perioadă destul de grea” pentru sistemul sanitar românesc. Foto: Virgil Simonescu / Inquam Photos
Ministerului Sănătăţii spune că urmează „o perioadă destul de grea” pentru sistemul sanitar românesc. Foto: Virgil Simonescu / Inquam Photos

„Cea mai mare problemă pe care o văd eu în acest moment o reprezintă politizarea sistemului. Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate, avem nevoie de profesionişti. Dacă în acest moment nu îi avem sau nu îi găsim noi, trebuie să îi găsim împreună. Peticim în acest moment cu diverse propuneri, peticim cu diverse experienţe, cu exemple de bună practică, dar cred că nu e de ajuns”, a spus Nelu Tătaru, în cadrul unei conferințe organizate de CursDeGuvernare.

Medicina românească a fost lovită puternic de izbucnirea pandemiei de COVID-19, însă problemele care au ieșit la suprafață nu sunt noi. Lipsa specialiștilor, a echipamentelor, precum și legislația defectuoasă sunt elemente care existau cu mult înainte de răspândirea virusului.

Cred că pe viitor trebuie să gândim toţi – oameni din sănătate, societatea civilă – ce vrem de la medicina românească şi care este făgaşul ei normal. Rămâne o perioadă pentru fiecare – public, privat, producător de medicamente, farmacist, asociaţii profesionale, de pacienţi – să regândim, să redimensionăm o lege a reformei în sănătate, a mai transmis ministrul Sănătății. 

Nelu Tătaru a mai spus că la nivelul Ministerului Sănătăţii urmează o perioadă destul de grea în care se vor adopta mai multe măsuri, modificând nişte direcţii, comasând alte direcţii, regăsind nişte atribuţii, tocmai pentru a redirecţiona ministerul ca şi management de forţe.

Urmăriți Impact.ro și pe