Nelu Tătaru, anunț îngrijorător pentru români. Ce ar putea să se întâmple cu „relaxarea cvasi-totală”

Raluca Juncu 25.06.2020, 09:03
Nelu Tătaru, anunț îngrijorător pentru români. Ce ar putea să se întâmple cu „relaxarea cvasi-totală”

Pe fondul creșterii numărului de cazuri de infecții cu coronavirus, produsă ca urmare a transmiterii comunitare, Nelu Tătaru a discutat despre contextul în care ar putea fi introduse noile măsuri de relaxare. România a înregistrat, miercuri 321 noi cazuri de îmbolnăvire, cu COVID-19, mai multe comparativ cu marți, când au fost raportate 214.

„Relaxarea cvasi-totală, dar aceasta nu se poate produce când avem transmitere comunitară accentuată”

Nelu Tătaru spune că măsurile de relaxare adoptate până acum de autorități au fost necesare, însă pune sub semnul incertitudinii noile dispoziții de relaxare pentru români, ce ar urma să fie introduse începând cu 1 iulie 2020. Situația epidemiologică actuală indică faptul că există o transmitere comunitară accentuată la nivelul României, pusă „pe seama celor 3 măsuri de relaxare și pe weekendurile prelungite”.

„Nerespectarea acestor reguli poate duce la o transformare a creșterii progresive într-o creștere exponențială și atunci avem și o transmitere comunitară accentuată care va duce la un moment dat, dacă nu respectăm aceste reguli, la niște restricții. Progresiv mergem spre relaxarea cvasi-totală, dar aceasta nu se poate produce când avem transmitere comunitară accentuată și vedem că acele reguli de protecție sau de precauție nu sunt aplicate”, a declarat Nelu Tătaru, într-o intervenție la Digi 24.

Ministrul Sănătății mai spune că transmiterea comunitară accentuată devine îngrijorătoare de la o zi la alta, motiv pentru care insistă asupra respectării regulilor de distanțare socială și a celor de igienă care includ spălatul pe mâini și purtarea măștii.

„Recomand păstrarea distanțării, menținerea regulilor de igienă, a purtării măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport, evitarea zonelor aglomerate. Faptul că s-au luat măsuri de relaxare nu înseamnă că au fost ridicate toate restricțiile. Evoluția favorabilă nu poate să se facă decât în contextul colaborării populației”, a mai adăugat Nelu Tătaru.

În total, de la începutul epidemiei, în România sunt 24.826 de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.391 au fost declarate vindecate și externate. Numărul deceselor se ridică la 1.555.

 

Sursa foto: Inquam Photos

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI