Neînțelegeri în UE înaintea plafonării prețului la gaze: „Fără o soluție europeană comună, riscăm serios să ne fragmentăm”

Andrei Dumitrescu 05.10.2022, 10:00
Neînțelegeri în UE înaintea plafonării prețului la gaze: „Fără o soluție europeană comună, riscăm serios să ne fragmentăm”

Comisia Europeană a prezentat posibile strategii pentru a limita prețul gazelor, în contextul în care blocul comunitar se confruntă cu o criză energetică iminentă în această iarnă.

Statele membre sunt divizate în ceea ce privește măsurile de urgență menite să reducă inflația în creștere pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.

Una dintre propuneri este o limită temporară „flexibilă” a prețurilor la gaze, pentru a se asigura că Europa poate continua să obțină suficient gaz, a declarat marți comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

O altă opțiune ar putea fi un „cadru” la nivelul UE pentru un plafon al prețului la gazul utilizat pentru a genera electricitate, care ar fi combinat cu măsuri pentru a se asigura că cererea de gaz nu crește, a spus ea.

Liderii UE se întâlnesc vineri pentru a dezbate strategiile de plafonare a prețului gazelor.

Săptămâna trecută, Franța, Italia, Polonia și alte 12 țări din UE au solicitat Comisiei să propună un plafon de preț mai larg care să vizeze toate schimburile comerciale cu ridicata de gaze.

Însă Germania – cel mai mare cumpărător de gaze din Europa – și Țările de Jos se numără printre cei care se opun.

Rusia a redus livrările de gaze către Europa de la invazia din februarie a Ucrainei, Moscova punând reducerile pe seama sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la invazie.

De atunci, UE a convenit asupra unor legi de urgență pentru a umple depozitele de gaze și asupra unor taxe pe profitul excepțional pentru a strânge bani care să ajute consumatorii să achite facturile.

Critici privind plafonarea prețurilor

Un analist în domeniul energiei a declarat pentru Euronews că un plafon al prețurilor la energie este un „teritoriu necunoscut” pentru Uniunea Europeană.

Sectorul energetic al UE este în mare parte liberalizat și funcționează în conformitate cu regulile fundamentale ale cererii și ofertei.

„Impresia mea este că statele membre analizează prețurile și cantitățile în mod izolat, iar acest lucru este dificil din motive economice”, a declarat Elisabetta Cornago, cercetător senior în domeniul energiei la Centrul pentru Reforme Europene.

„Este greu de imaginat un astfel de nivel de intervenție pe piață. Acesta este un teritoriu necunoscut.”

Plafonarea prețului energiei ar „începe rapid să coste miliarde”, deoarece ar forța guvernele să subvenționeze în mod continuu diferența dintre prețul real al pieței și prețul plafonat în mod artificial, a declarat un alt expert.

„Dacă ai succes și prețurile sunt scăzute și încă mai primești gaz, consumatorii își vor crește cererea: un preț scăzut înseamnă cerere mare. Mai ales acum că vine iarna”, a declarat Bram Claeys, consilier senior la Regulatory Assistance Project.

„Această creștere a cererii va împinge din nou prețurile în sus, punând presiune pe plafonul de benzină sau pe bugetul de stat. Din nou, va exista riscul de a nu avea suficientă benzină”.

Neînțelegeri pe plafonarea prețurilor la gaze

Țările UE au aprobat vineri un set de măsuri la nivelul blocului comunitar, inclusiv impozite pe profiturile excepționale, pentru a atenua prețul pentru consumatori de la creșterea facturilor la energie. Însă statele sunt împărțite în ceea ce privește următoarea măsură, pe care liderii o vor dezbate la reuniunea de la Praga.

Majoritatea celor 27 de țări doresc o plafonare a prețurilor la gaze la nivelul UE. Săptămâna trecută, 15 țări au cerut Comisiei să propună un astfel de plafon, iar unele dintre ele, printre care Polonia și Italia, elaborează în prezent propria propunere. Alte țări se opun.

Comisia nu a propus încă un plafon și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această idee, sugerând țărilor să ia în considerare, în schimb, plafoane de preț mai restrânse, cum ar fi unul care să vizeze doar gazele utilizate pentru producerea de energie electrică.

Dar, în timp ce UE caută mai multe măsuri la nivel de bloc, unele țări, precum Germania, continuă să adopte măsuri naționale.

„Fără o soluție europeană comună, riscăm serios să ne fragmentăm”, a declarat sâmbătă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...