„Negustorul morții”, unul dintre cei periculoși oameni ai planetei, eliberat în schimbul baschetbalistei Britney Griner. Rusia și SUA au confirmat oficial mutarea

Mihnea Tălău 08.12.2022, 20:19
„Negustorul morții”, unul dintre cei periculoși oameni ai planetei, eliberat în schimbul baschetbalistei Britney Griner. Rusia și SUA au confirmat oficial mutarea

Vedeta baschetului feminin american Brittney Griner a fost eliberată joi dintr-o închisoare rusă, în cadrul unui schimb de prizonieri la nivel înalt cu un traficant de arme poreclit „Negustorul Morții”, care a fost deținut în SUA timp de 12 ani.

Schimb de prizonieri între SUA și Rusia

Oficialii americani au declarat că dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, Griner, a fost schimbată cu traficantul de arme rus Viktor Bout.

Dar Griner nu este singurul cetățean american încarcerat în Rusia.

Președintele american, Joe Biden, și-a exprimat regretul că acordul nu l-a inclus și pe Paul Whelan, un director de securitate corporatistă din Michigan, încarcerat din decembrie 2018 pentru acuzații de spionaj despre care familia sa și guvernul SUA spun că sunt nefondate.

”Din păcate, din motive total nelegitime, Rusia tratează cazul lui Paul diferit de cel al lui Brittney. Și, deși nu am reușit încă să obținem eliberarea lui Paul, nu renunțăm. Nu vom renunța niciodată”, a declarat Joe Biden, potrivit TheGuardian.

Cine sunt persoanele pentru care s-a intervenit la nivel înalt

Griner este de două ori medaliată cu aur olimpic și era în arest, în Rusia, din 17 februarie, sub acuzația de trafic de droguri. Pe 4 august fusese condamnată la 9 ani de închisoare.

Bout este un fost locotenent-colonel sovietic pe care Departamentul de Justiție al SUA l-a descris cândva ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume. El ispășea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru conspirație în vederea vânzării a zeci de milioane de dolari în arme despre care oficialii americani au spus că urmau să fie folosite împotriva americanilor. Bout a susținut că este nevinovat.

Kremlinul a cerut în repetate rânduri eliberarea lui Bout, criticând condamnarea sa din 2012 ca fiind „nefondată și părtinitoare”.

Ministerul rus de Externe a confirmat presei de stat că Griner a fost schimbată cu Bout în cadrul unui schimb secret pe un aeroport din Abu Dhabi. Ministerul nu a oferit mai multe detalii. Avocații lui Griner în Rusia nu au răspuns când li s-a cerut să comenteze.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...