Negocierile dintre Rusia și Ucraina, blocate. Consilierul lui Zelenski: „Pentru ruşi este un scop strategic”

Mihnea Tălău 17.05.2022, 20:05
Negocierile dintre Rusia și Ucraina, blocate. Consilierul lui Zelenski: „Pentru ruşi este un scop strategic”

Negocierile de pace între Ucraina și Rusia au intrat în impas. Principalul consilier prezidențial și negociator al Ucrainei, Mykhailo Podoliak, susține că negocierile cu Rusia pentru rezolvarea conflictului au fost suspendate, dând vina pe „mentalitatea stereotipică” a Moscovei.

„Nicio schimbare semnificativă, niciun progres” pentru pace

De când cele două delegații s-au întâlnit la Istanbul, la sfârșitul lunii martie, nu a existat „nicio schimbare semnificativă, niciun progres”, a spus el, potrivit The Guardian.

„Obiectiv vorbind, procesul de negociere este suspendat. De ce? Există mai multe motive. Rusia nu demonstrează cheia – înțelegerea proceselor de astăzi din lume și a rolului extrem de negativ al Rusiei.

Rusia nu înțelege că războiul nu se mai desfășoară conform regulilor, planurilor și programului lor”, a spus Podoliak.

El consideră că „rezistența Ucrainei, rezistența profesională nu face decât să crească, de aceea nu există nicio posibilitate ca Rusia să-și atingă obiectivele”.

Moscova: Armistiţiu la Azovstal pentru evacuarea ucrainenilor răniți. Reacţia Ucrainei

Rușii afirmă că Ucraina „s-a retras practic din procesul de negociere”.

Podoliak a mai afirmat că elita politică din Rusia se teme să spună adevărul și că alege să „continue negocierile ca element al propagandei lor doar pentru uz intern”.

„În opinia mea, este un obiectiv strategic al rușilor: Totul sau nimic”, a adăugat el.

Delegația ucraineană nu ia în considerare problema „a se retrage sau nu” din procesul de negociere, deoarece în stadiul actual contează doar „oportunitatea și specificitatea”.

Comentariile lui Podoliak în fața presei vin după ce ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat că, practic, în prezent nu se desfășoară negocieri de pace.

Agenția rusă de știri Interfax a informat că Rudenko a declarat jurnaliștilor: „Nu, negocierile nu continuă. Ucraina s-a retras practic din procesul de negociere”.

Urmăriți Impact.ro și pe