Neagoe Basarab și excepționala sa moștenire scriitoricească. Ce realizări a avut domnitorul

Daniela Alexandru 26.09.2022, 14:26
Neagoe Basarab și excepționala sa moștenire scriitoricească. Ce realizări a avut domnitorul

De 13 ani încoace, creștinii-ortodocși îl serbează pe Voievodul Neagoe Basarab ca sfânt al neamului. Pe 26 septembrie 2009, Neagoe Basarab este trecut de Biserica Ortodoxă Română în rândul sfinților. Momentul a coincis cu aducerea la Târgoviște, la Catedrala Arhiepiscopală – Mitropolia – a moaștelor Sfântului Ierarh Nifon.

Nu este de mirare acest fapt, mai ales că Sfântul Nifon a fost primul sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, fix în vremea în care pe tron se afla Neagoe Basarab.

Cine a fost Neagoe Basarab

Domnitorul Neagoe Basarab a rămas în istorie drept ctitorul Mănăstirii Argeșului și al fostei Mitropolii din Târgoviște. Dar moștenirea sa nu se oprește aici. Neagoe Basarab este și autorul primei creații de valoare universală a literaturii române, mai exact unul dintre cele mai valoroase manuscrise rămase până în zilele noastre „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, o scriere despre cum trebuie să se comporte și domnească un voievod, scriere cu învățături pline de morală, cu totul deosebită de echivalentul său italian, „Principele” scris de Machiavelli, rămas cunoscut pentru însemnul său că „scopul scuză mijloacele”.

Neagoe Basarab urcă pe tronul Țării Românești pe 23 ianuarie 1512 și în timpul domniei sale încurajează comerțul și dezvoltarea meșteșugurilor, în timp ce pe plan extern încearcă să lege alianțe care să poată face față puterii Imperiului Otoman. Astfel, în 1519 Neagoe Basarab și Ștefan al IV-lea trimit un singur ambasador la Vatican.

Moștenirea scriitoricească a domnitorului nu se oprește însă la învățăturile sale pentru fiul său. În vremea domniei sale, la Mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște, călugărul Macarie tipărește Tetraevanghelul slavon la Târgoviște. Acesta cuprinde cele patru evanghelii așezate în ordine canonică: Matei, Marcu, Luca și Ioan. Lucrarea se bucură de un cuvânt înainte aparținând domnitorului.

„Pentru că Dumnezeu, Cel căruia întru Treime ne închinăm, a binevoit să umple Biserica Sa cu cărți sfinte pentru folosul cititorilor, drept aceea și eu, întru Hristos Dumnezeu binecredinciosul și de Dumnezeu păzitul și domn însuși stăpânitor Io Basarab/…/ am râvnit pentru această de suflet mântuitoare carte Tetraevanghel, cu ajutorul Sfântului Duh și cu dragostea către sfintele Biserici/…/”.

Domnitorul a murit pe 15 septembrie 1521 la Curtea de Argeș, fiind înmormântat chiar în ctitoria sa, Mănăstirea Curtea de Argeș.

Urmăriți Impact.ro și pe