Ne scapă sosirea verii de coronavirus? Ce au transmis unii dintre cei mai importanți specialiști din lume

Diana Radu 18.03.2020, 14:33
Ne scapă sosirea verii de coronavirus? Ce au transmis unii dintre cei mai importanți specialiști din lume

O altă întrebare care a luat naștere în contextul pandemiei de coronavirus și al izolării la domiciuliu este când vom scăpa de pericolul acestui virus și dacă sosirea verii ar schimba lucrurile. Ei bine, cei mai importanți specialiști din lume au răspunsul la această întrebare.

Ne scapă sosirea verii de coronavirus? Răspunsul specialiștilor

Printre experții care au studiat modul în care temperatura influențează răspândirea coronavirusului este Walter Ricciardi. Acesta este membru al Organizației Mondiale a Sănătății și consultant pentru ministerul sănătății al Italiei. Potrivit lui Walter cu toții am putea reveni la stilul de viață anterior izbucnirii epidemiei în această vară.

 „Acesta (noul coronavirus SARS-CoV-2) este mult mai contagios ca SARS și cred că, dacă avem noroc și lucrăm împreună, ar trebui să trecem peste în vară. Atunci am putea vedea viața revenind la normal” , a declarat Walter Ricciardi.

vara, coronavirus, specialisti
Ne scapă sosirea verii de coronavirus? Răspunsul specialiștilor

Concluzia lui Walter Ricciardi se bazează pe analiza epidemiei de SARS din 2003, care a fost cauzată de virusul SARS-CoV-1 (o altă tulpină de coronavirus), s-a răspândit în 26 de țări, afectând peste 8.000 de persoane și cauzând în jur de 800 de decese. Boala a deputat prima dată în provincia Guangdong din sudul Chinei în anul 2002 și s-a terminat în mai-iunie 2003.

De asemenea, un alt studiu realizat recent de cercetătorii chinezi arată că cu cât temperatura și umiditatea încep să crească, cu atât puterea de răspândire a virsului va fi mult mai mică. Acest lucru înseamnă că sunt șanse foarte mari ca venirea verii să dimunueze răspândirea virusului.

„O creștere de un grad Celsius a temperaturii și de un procent a umidității relative duce la scăderea a factorului R0 (rata de reproducere a virusului) de 0.0266, respectiv 0.0106. Aceste rezultate sugerează venirea verii și anotimpului ploios în emisfera nordică poate reduce semnificativ transmiterea COVID-19”, au scris cercetătorii chinezi în studiul lor.

Având în vedere că România se îndreaptă către sezonul cald aceasta este o veste destul de bună, însă nu la fel stau lucrurile și în țările din emisfera sudică, unde urmează să se instaleze frigul, cum ar fi Australia. Însă, oricum specialiștii subliniază faptul că vara nu va extermina coronavirusul definitiv, dar va stopa rata de răspândire a bolii și va începe să dispară după ce își va atinge vârful.

Urmăriți Impact.ro și pe