“Ne putem îndrepta spre scenariul Italiei”. Avertisment crunt de la Ministerul Sănătății pentru români

Diana Dumitrache 01.08.2020, 14:58
“Ne putem îndrepta spre scenariul Italiei”. Avertisment crunt de la Ministerul Sănătății pentru români

Numărul în creştere de cazuri noi de COVID-19 este îngrijorător. Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, trage un semnal de alarmă. Iată ce se va întâmpla în viitorul apropiat dacă românii nu vor respecta regulile impuse de autorităţi pentru oprirea răspândirii coronavirusului.

Avertisment îngrijorător de la Ministerul Sănătății

Horațiu Moldovan a declarat că autoritățile se străduiesc să evite repetarea scenariului din Italia și în România.

”Apariția exploziei numărului de infectări a fost cauzată de faptul că măsurile nu au mai fost respectate, de vidul legislativ din iulie. Atunci autoritățile au fost limitate în a acționa. Aglomerările deosebite de pe terase, de pe litoral, manifestările din Piața Victoriei, toate au dus la creşterea cazurilor. Bogăția de întâlniri în număr mare, fără mască și fără păstrarea distanței, ne conduce inevitabil în această situație.

În cele cinci luni de pandemie, am atras atenția că trebuie evitată aglomerația. Toată explozia de bucurie de după primele trei luni a fost transformată într-o lipsă de prudență. Oamenii au renunțat la măsurile importante de prevenție”, a spus Horațiu Moldovan, în emisiunea ”Sănătatea la Control” de la Realitatea Plus.

Ne putem îndrepta spre scenariul Italiei. Avertisment crunt de la Ministerul Sănătății pentru români
Ne putem îndrepta spre scenariul Italiei. Avertisment crunt de la Ministerul Sănătății pentru români

Întrebat despre riscul de a ajunge în situația Italiei, acesta a răspuns că ”aparent, ne putem îndrepta spre acel scenariu, dar ne străduim să îl evităm”.

Testele COVID-19 nu dau erori în depistarea infecţiei cu Sars-Cov-2

În privința erorilor pe care le pot da testele, Horaţiu Moldovan a recunoscut că au existat unele probleme, dar a dat asigurări că, în prezent, precizia lor este foarte bună.

”În general, orice metodă de diagnostic de laborator are anumite inadvertențe. Au existat vicii locale legate de manipulare, personal, calificarea lui, aparatură. Dar, în raport cu numărul laboratoarelor care fac testele și cu numărul lor, sunt puține. Încrederea în eficacitatea testelor trebuie menținută”, a transmis secretarul de stat.

Până la acest moment, pe teritoriul României, au fost confirmate 52.111 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). Dintre aceștia, 27.346 de pacienți au fost declarați vindecați. 4.596 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Bilanțul deceselor a ajuns la 2.379 persoane diagnosticate cu infecție coronavirus.

Testele realizate la nivel național au arătat că față de ultima raportare au fost înregistrate 1.225 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI