Ne pleacă iar tinerii din țară? Ce arată ultimele studii: peste jumătate din tineri pleacă din cauza lipsei de oferte

Gabriela del Pupo 04.01.2022, 17:05
Ne pleacă iar tinerii din țară? Ce arată ultimele studii: peste jumătate din tineri pleacă din cauza lipsei de oferte

Un studiu recent relevă o situație îngrijorătoare privind fenomenul migrației din România. 66% dintre tineri vor să se mute în altă țară pentru că nu își găsesc un loc de muncă în România. De asemenea oportunitățile de avansare în carieră sunt mai mari în străinătate, cred tinerii. Pandemia și sistemul hibrid de muncă nu pare să îi deranjeze pe români.

66% vor să se mute în altă parte pentru un loc de muncă

Studenţii şi proaspeţii absolvenţi de studii universitare spun că vor să lucreze în străinătate, arată studiul Deloitte Central Europe First Steps into the Labour Market, citat de jurnalul.ro.  Prin urmare, 22% plănuiesc să plece din țară pentru oportunități de carieră, iar 66% vor să se mute în altă parte pentru un loc de muncă. 37% au ca primă opţiune marile companii internaționale pentru un loc de muncă. Dintre cei care plănuiesc să plece în străinătate 16% preferă Germania, 15% în Marea Britanie şi 7% în SUA.

Totodată, 61% sunt încrezători că vor găsi locul de muncă pe care îl doresc în maximum 6 luni. Aceștia sunt mai pesimiști decât cei din Europa Centrală, unde procentul este de peste 70%.

Statul îndelungat pe scaun nu provoacă scolioza

Cum ar dori să lucreze tinerii?

Aproximativ 60% dintre tineri ar dori să lucreze în sistem hibrid, la un singur angajator care să îi angajeze cu normă întreagă. Când însă vine vorba de prezența zilnică la birou doar 5% dintre aceștia ar vrea să se deplaseze zilnic la locul de muncă.

Nu au însă păreri discriminatorii tinerii români, 93% sunt deschiși și preferă o companie cu angajați de diverse vârste, sexe, naționalități, etnii si 77% nu au nicio preferință legată de genul persoanei care le va fi șef.

Diferența o face insă numărul de zile pe care trebuie să îl lucreze de acasă astfel că 44% vor să lucreze doar una sau două zile pe săptămână de acasă, „în contextul în care aceştia se confruntă cu dificultăţi generate de munca la distanţă, precum singurătatea, lipsa interacţiunii umane şi întreruperile cauzate de responsabilităţile legate de familie sau de locuinţă” mai arată studiul.

Studiul a fost realizat la peste 9.000 de persoane cu vârste între 18 şi 30 de ani, studenţi la universităţi de top din 19 ţări din Europa Centrală, inclusiv România.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...