Ne paște un nou pericol? Virusolog italian: „Va fi un virus complet diferit faţă de celelalte”

Luiza Moldovan 11.05.2020, 10:48
Ne paște un nou pericol? Virusolog italian: „Va fi un virus complet diferit faţă de celelalte”

Sunt semne că răspândirea virusului care provoacă boala Covid-19 dă înapoi, dar în niciun caz nu trebuie să lăsăm garda jos. Este de părere virusologul italian Roberto Burioni. România e printre ultimele țări din Europa care anunță relaxarea restricțiilor, iar implicațiile încă nu se cunosc.

„Trebuie să rămânem prudenți”

Se va putea circula fără restricție în interiorul orașelor, iar în afara lor, doar în anumite condiții, stipulate de autorități. Aceste măsuri au putut fi luate, pentru că circulația virusului a putut fi conținută într-o oarecare măsură. La asta se adaugă riscul enorm pentru economiile statelor, economii care sunt, oricum, la pământ.

Un celebru virusolog italian, Roberto Burioni, a vorbit pentru tuttomercatoweb.com, în termeni fotbalistici, despre meciul lumii cu pandemia.

„Coronavirus a condus cu 3-0 în acest meci, dar noi am reușit să marcăm pentru 3-3. Fundașii trebuie să fie prudenți. Ar putea apărea niște surprize pe parcursul acestui final de meci, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenți. Dacă mâine un angajat va avea febră la muncă, va fi izolat și testat? Mă îndoiesc. Virusul circulă în continuare. Dacă vom lăsa garda jos, ne vom întoarce de unde am plecat. Cred că virusul se va răspândi mai greu pe timp de vară, datorită temperaturilor ridicate. Altfel, va fi un virus complet diferit față de celelalte”, a spus Burioni.

Roberto Burioni se alătură grupului de experți care cred că trebuie să rămânem prudenți în perioada următoare, chiar dacă, per ansamblu, pandemia a putut fi conținută
Roberto Burioni se alătură grupului de experți care cred că trebuie să rămânem prudenți în perioada următoare, chiar dacă, per ansamblu, pandemia a putut fi conținută

Până de curând, lumea privea cu jind către modelul suedez de abordare a pandemiei, dar săptămâna trecută autoritățile suedeze și-au cerut scuze public pentru modul în care au gestionat-o. Cu alte cuvinte, libertatea circulației oamenilor, faptul că mulți s-au dus la muncă în continuare au fost de natură să demonstreze că nu au încetinit circulația virusului.

Virusul a făcut ravagii în azilurile de bătrâni, unde mulți angajați au fost chemați la muncă, în pofida faptului că nu aveau echipamente de protecție, iar în aziluri erau deja confirmate cazuri de infecții. În aceste condiții, mulți angajați au refuzat, pur și simplu, să mai vină la muncă sau și-au dat demisiile.

Urmăriți Impact.ro și pe