Nava cu aripi a Rusiei, concepută să fie spaima Americii în anii 70. Acum a ajuns să distreze copiii din Daghestan

Ana Anitoiu, Iulia Statie 21.06.2021, 17:26

Nava cu aripi rusească ce a fost concepută să fie spaima Americii în anii 70 a primit o altă misiune – să distreze copiii din republica autonomă Daghestan din componența Federației Ruse. Un inginer de zbor ieșit la pensie, care a avut un rol important în lansarea mașinăriei supranumite ”Monstrul Mării Caspice”, se mai poate consola doar cu un singur gând.

Pentru ce a fost proiectat Ekranoplanul sau ”monstrul Mării Caspice”

Ekranoplanul este parțial navă, parțial avion. A fost proiectat în anii 60 cu scopul de a proteja zonele de coastă ale Rusiei de navele inamice. Mașinăria reușea să rămână invizibilă pentru radare, deoarece zbura la înălțime mică. ”Monstrul Mării Caspice”, cu o greutate de 380 de tone, se baza pe așa-numitul „efect de sol”, iar aripile sale ajutau suficient cât să-l țină la câțiva metri deasupra apei.

Totuși, ”monstrul Mării Caspice” nu a ajuns niciodată în serviciu. La 14 ani de când a fost lansat, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, iar testele necesare pentru el au luat sfârșit. În prezent, Ekranoplanul se află pe o plajă la Marea Caspică, în Daghestan.

Nava cu aripi a Rusiei, conceputa sa fie spaima Americii in anii 70. Acum a ajuns sa distreze copiii din Daghestan
Nava cu aripi

Inginerul de zbor care a testat ”monstrul Mării Caspice”: ”La acea vreme, eram foarte mândri”

Inginerul de zbor care a testat ”nava cu aripi”, Aligadji Abdulgalimov, a povestit că la vremea lui, Ekranoplanul stârnea mândrie. Nicio altă țară nu mai avea așa ceva. El a menționat că mașinăria a fost cât pe ce să fie folosită pentru transportul de pasageri.

”Cu greu pot descrie în cuvinte… La acea vreme, eram foarte mândri că țara noastră a dezvoltat astfel de… hai să le numim «produse», cu totul deosebite față de ce avea oricare altă țară! La urma urmei, nu a fost un monstru. Au existat planuri ca Ekranoplanul să fie folosit pentru transportul de pasageri, pentru că nu avea nevoie de piste lungi sau aeroporturi”, a spus Aligadji Abdulgalimov, care i-a dedicat Ekranoplanului 14 ani din viața sa, cu peste 500 de ore de zbor.

Ce se va alege de ”monstrul Mării Caspice”

Fostul inginer Aligadji Abdulgalimov locuiește la două ore de mers cu mașina de locul în care se află acum ”monstrul Mării Caspice”, lângă Derbent. Acum pensionar, el se poate consola cu un singur gând, în contextul în care ”nava cu aripi” va fi transformată dintr-o mașinărie a armatei Rusiei într-o o atracție în Patriot Park, un parc de distracții cu tematică militară.

”Totul e distrus, munca tuturor proiectanților și inginerilor… Dar cel puțin este întreg. Se vorbea la un moment dat că va fi demontat și vândut pe bucăți. Sper că-i va ajuta pe tineri să înțeleagă ce tehnologie și ce țară grozavă am avut. Sper că-i va face să fie mândri de această țară și de oamenii ei”, a mai spus fostul inginer de zbor din Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe